Moody’s: erõteljes növekedés várható idén az ázsiai biztosítási piacon
2014.01.08
A Moody’s hitelminõsítõ intézet elõrejelzései szerint erõs növekedés várható az ázsiai nem-életbiztosítási piacon 2014-ben, míg Európában mérsékelt növekedésre van kilátás.

A jelentés szerint az évi 15 százalékkal növekvõ kínai nem-életbiztosítási piac két-három éven belül megelõzi Japánt, mint a legnagyobb ázsiai biztosítási piac. A Moody’s várakozásai szerint a japán biztosítási díjak alacsony kétszámjegyû növekedésére lehet számítani, elsõsorban a gépjármû szektorban, míg a többi ázsiai piacon az árak csökkenése várható, elsõsorban a helyi és nemzetközi verseny erõsödése nyomán.

Európában az árazás terén vegyesek a kilátások, Németországban és Franciaországban mérsékelt áremelkedésre lehet számítani, míg Olaszországban és Spanyolországban enyhén csökkenhetnek a tarifák.

Az összesített kárhányadok a legtöbb piacon kedvezõen alakulnak a fokozatos gazdasági fellendülésnek és a tartalékfeloldásoknak köszönhetõen, enyhítve ezzel az alacsonyabb befektetési hozamokat.

A Moody’s szerint a biztosítók még mindig elegendõ tartalékkal rendelkeznek, azonban már csökken a mértékük. Az eurózónában csökken a befektetések kockázata, azonban a hitelminõsítõ szerint továbbra is „aggodalomra ad okot”.

Európában a nem-életbiztosítási penetráció stabilnak mondható, nagyjából a GDP 3 százaléka, míg Ázsiában 1,5-2 százalék körüli. A hitelminõsítõ várakozásai szerint a természeti és ember által okozott katasztrófák kulcsfontosságú kihívások elé állítják a szektort idén.