Sorra jelennek meg a nyugdíjbiztosítási termékek
2014.01.08
Ahogy életbe lépett a nyugdíjbiztosításokra szóló adókedvezmény, azonnal kiléptek a piacra a hazai biztosítók is saját termékeikkel. Az értékesítési várakozásokról óvatosan nyilatkoznak, de úgy vélik, a termék nem szorítja majd ki a többi nyugdíjcélú megtakarítást – írja a Világgazdaság.hu.

A Posta Biztosító már az újesztendõ elsõ munkanapján megkötötték az elsõ PostaNyugdíj Aranytartalék szerzõdést, de a hónap elsõ néhány napjában a konkurencia is megkezdte az új termékek értékesítését. A vg.hu kérdéseire válaszoló biztosítók közül az Allianz, a Generali, az Union, az Erste, az Aegon és a CIG Pannónia is piacra dobta már az új termékeket, és az ING-nek is ez a terve a közeljövõben.

Adókedvezményt olyan nyugdíjbiztosításra kaphatnak az ügyfelek, amelynél a biztosító akkor szolgáltathat, ha a biztosított megszerzi a társadalombiztosítási nyugellátásra való jogosultságot, vagy az egészségi állapota legalább 40 százalékos mértékben károsodik, vagy eléri a szerzõdés kötésekor érvényes törvényes nyugdíjkorhatárt, illetve ha elhalálozik.

A jogszabályváltozás miatt a biztosítók bizakodóak, arról viszont, hogy milyen értékesítési adatokkal lennének elégedettek, konkrét számot nem mondtak. Tavaszi Beatrix, az Aegon Magyarország életbiztosítási termékfejlesztõ menedzsere annyit nyilatkozott errõl, hogy arra számítanak, a következõ években akár több tízezer ügyfelük is élhet a lehetõséggel.

Az új nyugdíjbiztosítások között unit linked és hagyományos, kamatgaranciával rendelkezõ konstrukciók is vannak az egyes cégeknél. A termék fõ célcsoportja a legtöbb helyen kettõs. Egyrészt az idõsebb, 50-es éveiben járó korosztályt célozzák meg a cégek, emellett a legtöbben remélik, hogy a fiatalabb, 30-as, 40-es éveikben járókat is sikerül majd rávenni az öngondoskodás e módjára.

A biztosítók egyelõre úgy látják, a különbözõ megtakarítások inkább kiegészítik majd egymást. A biztosításnak az egyik legfõbb elõnye a NYESZ-szel és a pénztárakkal szemben az, hogy van benne biztosítási védelem, vagyis ha a biztosított rokkanttá válik, vagy meghal, lényegesen több szolgáltatást kaphat õ vagy a kedvezményezett a biztosítótól, mintha egy pénztárban vagy NYESZ-en takarékoskodott volna. Szintén elõny lehet egy önkéntes nyugdíjpénztárhoz képest, hogy – legalábbis unit linked konstrukciók esetében – többféle portfóliót közül választhat az ügyfél, mint egy kasszánál. Hátrány lehet viszont, hogy itt tényleg meg kell várni a nyugdíjba vonulást, nem lehet a hozamot tíz év után adómentesen kivenni - írja a vg.hu.