Síbiztosítás: az okozott baleset is sokba kerülhet!
2014.01.08
Schumacher síbalesete is mutatja, hogy minden óvatosság ellenére is komoly veszélyeket rejtenek a sípályák. Semmiképpen nem feledkezhetünk meg a megfelelõ utasbiztosítás megkötésérõl, hiszen a mentés és az ellátás költségei többszörösei lehetnek egy átlagos baleset során felmerülõ kiadásoknak – figyelmeztet a mno.hu-n az FBAMSZ.

Egy komolyabb síbaleset során a kórházi költségek igen könnyen átléphetnek az 5-10 millió forintos sávba. Ehhez adódhat még hozzá a mentés költsége, amely mentõhelikopter használata esetén további 2-3 millió forinttal növelheti a számlát. Nem szólva arról, hogy az ellátott betegnek elõbb-utóbb haza is kell jutnia, ilyenkor pedig jól jöhet, ha akár egy mentõ-repülõgép költsége is belefér a térítési limitbe.

Ha tehát eredetileg a bankkártyánkhoz kínált csoportos utasbiztosítással kívántuk kiváltani a síbiztosításunkat, mindenképpen nézzünk utána, hogy az egyes káresetekben milyen maximális összegeket térít az adott biztosítás. Jó eséllyel igen alacsony limittel fogunk találkozni, amit mindenképpen érdemes kiegészítõ biztosítással megemelni

A sípályán egy apró figyelmetlenségünkkel is könnyen okozhatunk komolyabb sérülést másoknak is. Fontos tudni, hogy ilyenkor az illetõ kezelésével kapcsolatos összes költség bennünket terhel, ha biztosításunk felelõsségbiztosítási limitje túl alacsony.

A magasabb térítési limitek mellett egy télisport-biztosítás számos speciális szolgáltatást is tartalmaz, így például a sportfelszerelésre is kiterjedõ poggyászbiztosítás vagy a síbérlet-visszatérítés – aki síel, jól tudja, hogy ez sem elhanyagolható tétel.

Az utasbiztosítás megléte sem elegendõ feltétel ahhoz, hogy a biztosító térítsen. A számos feltétel közül a két legfontosabb:

  • Sose térjünk le a kijelölt pályákról! A biztosítók kockázatviselése csupán az ezeken a területeken elszenvedett balesetekre korlátozódik.
  • Lehetõleg ne igyunk alkoholt! Amellett, hogy ezzel romlik a balesetek elkerülésének képessége, a biztosítási feltételek általában 8 ezreléknél magasabb véralkoholszint mellet ki is zárják a kártérítési felelõsséget.

Közösen gazdaságosabb

A síelés költségeinek (utazás, szállás, síbérlet) alig két százalékáért már minden igénynek megfelelõ síbiztosítás köthetõ. Érdemes a családnak együtt megkötni a biztosítást, mivel két gyermek felett már akár a díjak harmada is megspórolható.