Komoly gondot okozhatnak a téli viharok a biztosítóknak
2014.01.10
A jelenlegi téli vihar szezon Európában várhatóan további nyomás alá helyezi majd a csökkenõ tarifák miatt amúgy is kihívásokkal küzdõ biztosítókat és viszontbiztosítókat. Az Atlanti-óceán mindkét oldalát szokatlanul erõs téli viharszezon jellemzi: az USA-ban extrém hideg, óriási havazások, jeges viharok tapasztalhatóak, amely alacsony nyomású rendszerek Európát sem hagyják érintetlenül. Ennek eredményeként Európa jelenleg 1990 óta a legsúlyosabb téli vihar szezonjával néz szembe – állítja az RMS kockázatmodellezõ cég. A rendkívül csapadékos tél fõként az Egyesült Királyságban és Írországban okoznak problémát.

A Xavér szélvihar, amely a kontinens északi részén tombolt, legalább 15 ember életét követelte és körülbelül 800 millió eurós biztosítói kárt okozott, fõként Skóciában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Skandináviában és Lengyelországban. A Dirk névre keresztelt erõs szél és zuhogó esõ Nyugat- és Észak-Európában legalább 6 ember halálát okozta és mintegy 360 millió eurós biztosítói kárt eredményezett. A legnagyobb károk az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban és Lengyelországban keletkeztek, de a skandináv területeket is érintette a vihar. A Xavér és Dirk által okozott gazdasági károk becslések szerint meghaladják a 2,25 milliárd dollárt.

Az ismételt viharok és rengeteg csapadék következtében Európában, különösen Írországban és az Egyesült Királyságban a talaj telítetté vált, amely növeli az áradások kockázatát. A 2103/14-es téli viharszezon decemberrel kezdõdõen Észak-Európát több tucat alacsony nyomású rendszerrel bombázta, erõs széllel kísérve – közölte az RMS.

A szigetország jelentõs mennyiségû csapadéka fõként Skóciát érintette, ahol szenteste 73,6 mm csapadék hullott. Ezzel a decemberi hónapban az átlagos csapadékmennyiség 154 százaléka hullott, amely így a legcsapadékosabb hónap volt 1910 óta.

Az egymást követõ nagy és erõs alacsony nyomású idõjárási rendszereket az RMS szerint nem lehet közvetlenül a klímaváltozással magyarázni, ugyanakkor a jövõben gyakoribbakká válhatnak a part menti áradások, a téli csapadékmennyiség pedig várhatóan nõni fog.

Írországban a biztosítói veszteségek várhatóan a 2009-es árvízkori magasságokat is elérhetik, amikor a biztosítók körülbelül 340 millió dollárnyi kárt szenvedtek.

Európában a téli vihar szezonból még hátra van néhány hónap, jellemzõen áprilisig tart. Addig, fõleg az északi országokban még több csapadékra lehet számítani az RMS szerint, így a már most is felduzzadt folyók nagy eséllyel idén is kilépnek medrükbõl. Ez igen kellemetlen helyzet elé állíthatja a biztosítókat és a viszontbiztosítókat is.