Néhány héten belül kitör itthon a járvány
2014.01.13
Lassan megkezdõdik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, ez Magyarországon néhány héten belül várható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján azt írták: az influenzaszerû tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáiban az elmúlt 5 hétben egyre nagyobb arányban azonosították az influenzavírust. A 2014 elsõ hetére vonatkozó jelentések szerint Portugáliában már kiterjedt influenzajárvány van, helyi járványokról számolt még be Franciaország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A figyelõszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntõen az influenza A(H1) és az influenza A(H3) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ezek a törzsek megtalálhatók az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így - mint az ÁNTSZ kiemelte - a védõoltás magas szintû védelmet nyújt a Magyarországon várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen.

"Még mindig nem késõ kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt alakul ki" - hangsúlyozták. Az oltóanyagok vénykötelesek, a háziorvossal kell felíratni õket, a védettség az oltást követõen két-három héttel alakul ki.