Feltörekvõ Ázsia idén kudarcra van ítélve
2014.01.15
A Saxo Bank közzétette idei elsõ, a makrogazdasági környezet, a részvénypiac, a devizapiac és az árutõzsde jelenlegi állapotát és várható alakulását elemzõ negyedéves globális kitekintését. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezetõ közgazdásza elmondta: a feltörekvõ Ázsia, amelynek az egész pénzügyi válság során sikerült elfogadható szinten tartania a világgazdaság növekedését, 2014-ben a leggyengébb láncszemmé válik. Ugyanakkor, a világgazdaság növekedése 2 százalékról 2,8 százalékra gyorsul, elsõsorban az Egyesült Államoknak köszönhetõen, de az eurózóna is a pozitív tartományba kerül – igaz, ez mindössze 0,8 százalékos növekedést jelent majd.

„A feltörekvõ Ázsia, amelyet a globális pénzügyi válság során a Nyugat megmentõjeként is emlegettek, 2014-ben gyakorlatilag kudarcra van ítélve. A világgazdaság szempontjából jó hír azonban az, hogy a válságot tekintve a vég kezdetét jelzi” – emelte ki Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezetõ közgazdásza. – „A legfontosabb makrogazdasági mutatók már régen nem álltak ilyen jól. A 2014-2015-ös idõszakban eltávolodunk a mennyiségi lazítástól és az olcsó pénzeszközöktõl; nagyobb mértékû növekedésre és remélhetõleg valódi változásokra is számíthatunk.”

Globális kitekintés: átmenet, kábulat és defláció

Miután a globális növekedést a válság során végig elfogadható szinten tartotta, 2014-ben éppen az ázsiai növekedés válik a világgazdaság leggyengébb láncszemévé. Az ázsiai országokban a beruházások aránya a GDP-hez képest megdöbbentõen magas, 43 százalékos, miközben a növekedés alig 6 százalék. A régió túljutott a növekedési ciklus könnyebb szakaszán, így az egyes feltörekvõ piacok kormányai már kifejezetten igyekeznek visszafogni gazdaságaikat. Ez Ázsia számára nem feltétlenül negatív, hiszen az egyes országoknak alkalmat ad arra, hogy lassítsanak és átgondolják gazdasági modelljüket. Európát viszont mindez kellemetlenül érinti, hiszen éppen dinamikusan növekedõ exportpiacaikat fogja vissza.

A Saxo Bank várakozása szerint a világgazdaság növekedése a 2013-as 2 százalékról idén 2,8 százalékra gyorsul, elsõsorban az Egyesült Államoknak köszönhetõen, ahol a magánfogyasztás és a magánbefektetések erõsödésének hatására a növekedés közel 3 százalékos lehet. A gazdaság erõsödésével a mennyiségi lazítás kivezetése folytatódik; 2014. második felében a folyamat le is zárul.

2014-ben a rekordhosszúságú recessziót követõen az euróövezet gazdasága 0,8 százalékos növekedéssel végre visszatér a pozitív tartományba. Ugyanakkor, Németország és Franciaország kilátásai továbbra is borúsak; az utóbbi a költségvetési kiadások növelésével sem volt képes növekedést elérni. Az eurózónában továbbra is jellemzõ az infláció utóbbi két évben tapasztalható csökkenése; az Európai Központi Bank enyhítési politikája megalapozottnak tûnik, így az nagy eséllyel új hosszútávú feltõkésítési program révén folytatódik.

Részvénypiacok: tovább dübörög a bika

Peter Garnry, a Saxo Bank vezetõ részvénypiaci stratégája szerint az, akinek a portfóliójából hiányoznak a részvények, csalódni fog a tõkenövekményében. A relatív átárazás a részvények és a kötvények terén 2014-ben is folytatódik, mivel a részvények teljes hozama a kötvényekhez képest 1995 óta alatta marad a részvénypiaci kockázati prémium vonalnak. A szakértõ kiemelte: „Ne törõdjünk azokkal, akik a részvénypiacokon képzõdõ buborékról beszélnek. Ha portfóliónkból a legtöbbet akarjuk kihozni 2014-ben, a legnagyobb kockázat nem eléggé hosszú pozícióban lenni a kockázatos aktívákat tekintve.” A Saxo Bank 2014 során 10 százalékos növekedésre számít a globális részvénypiacokon. Három kiemelt értékpapír, amely a legjobban teljesítõk között lehet idén: a General Electric, a Microsoft és a BNP Paribas.

Devizapiacok: teljes gõzzel elõre

A piaci várakozás az, hogy a Fed lassú és egyenletes megközelítést választ a csökkenõ vásárlások problémájának megoldására, így az amerikai dollár felértékelõdése várható. Ugyanakkor, ha az eszközpiacok a csökkenõ eladások miatt elveszítik a türelmüket, a dollár a kevésbé likvid G10 és feltörekvõ piaci valutákkal szemben jobban megerõsödhet, mint a japán jennel és más nagy valutákkal szemben. John J. Hardy, Forex stratégiai vezetõ kiemelte: „Az elsõ negyedévben látni fogjuk, hogyan tûnik el a devizapiacról a mennyiségi lazítás hatása. A lobbanáspontot az euróövezet jelenti, itt ugyanis a periférián lévõ gazd aságok lázadozni kezdenek, ha az Európai Központi Bank nem tesz erõteljesebb lépéseket mérlegének bõvítése érdekében.” A Saxo Bank devizapiaci tippjei 2014 elsõ negyedévére az USDCAD, az USDJPY és a GBPNZD vétel.

Árupiacok: a bõség ideje


Újabb nehéz év vár az árutõzsdére, ráadásul, a jelenleginél alacsonyabb árak kockázata sem zárható ki. A kereslet növekedése stabilizálódott, ahogy a feltörekvõ országok – fõként Kína – gazdasági növekedésének rátája egyszámjegyûre olvadt. Az energiapiacnak meg kell barátkoznia a ténnyel, hogy a kitermelt nyersolajkészletek az újkori történelem során elõször többszörösen meghaladják a keresletet, egyrészt az OPEC-országokon kívüli kitermelés növekedése miatt, másrészt azért, mert a Brent nyersolaj hordónkénti átlagára tovább csökken, és 105 dollár közelébe kerül. Miut&aacu te;n 2013-ban az arany az elmúlt 13 évben elõször könyvelhetett el éves alapú veszteséget, a Saxo Bank óvatos optimizmussal tekint a nemesfém idei kilátásaira, míg az elsõ negyedévben az unciánkénti átlagár-várakozás 1225 dollár. Ole S. Jansen, a Saxo Bank vezetõ árupiaci stratégája elmondta: „Kockázatos, ha az év eleji növekedési várakozások a befektetõkben túlzott optimizmust keltenek az emelkedõ árakkal kapcsolatban, különösen a nyersolaj és az ipari fémek piacain. Még ha a január az elmúlt három évhez hasonlóan most is erõs lesz, a negyedév során a teljesítményben akkor is visszaesés várható.”