Minden ötödik felnõtt keveredett már munkajogi vitába
2014.01.16
A hazai felnõtt lakosság 14%-a tart attól, hogy olyan munkahelyi problémája adódik, melyet jogi úton lehet csak megoldani – derült ki a Generali 1000 fõs, az internetezõkre reprezentatív kutatásából. Azonban, ha ilyen helyzetbe kerülnének, a megkérdezettek több mint fele fogadna ügyvédet saját védelmében, és 47%-a indítana pert. Közülük a jogvédelmi biztosítással rendelkezõknek a Generali megfelelõ szakértelemmel rendelkezõ ügyvédet ajánl, valamint a biztosítási összeg erejéig az eljárás költségeit is megtéríti. 2012-ben több mint 1600 esetben fordultak az ügyfelek jogi segítségért a jogvédelmi biztosítás keretében a biztosítóhoz, és összesen 54 millió forintot fizetett a társaság ügyvédi díjakra és egyéb jogi költségekre.

A Generali Biztosító a 18-75 év közötti magyar lakosság körében online kutatást végzett (minta: 1000 fõ), hogy feltérképezze, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a jogi viták terén. A felmérésbõl kiderült, hogy a megkérdezettek 51%-a volt már olyan helyzetben, hogy neki vagy családjának ügyvédi segítséget kellett igénybe vennie. A legtöbben (43%) szerzõdés, azon belül is fõként adásvételi szerzõdés elkészítéséhez igényelték ügyvéd közremûködését, a megkérdezettek harmada (34%) öröklési ügyben, míg több mint minden negyedik válaszadó válás, illetve gyermekelhelyezés kapcsán kért jogi segítséget. A felmérésben résztvevõk mintegy ötöde fordult munkajogi problémával ügyvédhez.

A megkérdezett munkavállalók 29%-a fél attól, hogy egy esetleges hosszabb kényszerszabadság miatt fõnöke elbocsátaná, és további 14% komolyan tart attól is, hogy jogtalanul vádolják meg gondatlan károkozással munkaadói. Utóbbi esetben a válaszadók több mint fele rögtön megbízna egy független ügyvédet, 47%-uk pedig be is perelné munkáltatóját. 40% próbálná meg békés úton rendezni az ügyet, feletteséhez fordulva (24%), a közvetlen munkatársak (9%) vagy a HR (7%) segítségét kérve. A kutatásból az is kiderült, hogy a munkavállalók tizede nem tenne semmit egy ilyen szituációban.

„Az utóbbi meglepõ adat hátterében állhat az, hogy a bajba került munkavállaló esetleg nem rendelkezik a jogérvényesítéshez szükséges anyagi háttérrel, vagy nem tudja, kihez fordulhatna hatékony segítségért. Ilyenkor például segíthet a jogvédelmi biztosítás, melynek keretében jogi tanácsot, peres vagy peren kívüli képviseletet vehet igénybe a biztosított, valamint a biztosítási összeg erejéig az eljárás költségeinek megtérítését is kérheti a biztosítótól. Természetesen nem csak munkajogi esetekre vonatkozik mindez, kiterjed számos más, a mindennapi életben elõforduló jogi esetre is” – mondta Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási igazgatója.

A Generali Biztosítóhoz 2012-ben több mint 1600 esetben fordultak jogi segítségért a jogvédelmi biztosítás keretében, és összesen 54 millió forintot fizetett a társaság ügyvédi díjakra és egyéb jogi költségekre. A munkajogi ügyek az esetek 9%-át tették ki, melyek között volt olyan, amikor a biztosító ügyfele szülési szabadság után szeretett volna visszamenni dolgozni munkaadójához, de az postán küldött neki egy, a munkaviszony közös megegyezéssel történõ megszüntetésére vonatkozó megállapodást, már aláírva. A biztosító egy szakjogászt ajánlott az ügyfélnek, aki pert indított munkáltatója ellen, és végül több millió forintos kártérítést kapott. Egy másik esetben a több havi elmaradt munkabére kifizetéséhez segítette hozzá ügyfelét a Generali, míg elõfordult az is, hogy szabályos, rendes felmondást követõen az elmaradt járandóságok ügyében kérték a biztosító segítségét. Azonban nem csak vitás helyzetek megoldására, hanem azok megelõzése érdekében jogi tanácsadásra is igénybe vehetõ a jogvédelmi biztosítás. Így például, ha a munkáltató kezdeményezi a munkaszerzõdés módosítását, akkor jogi szakemberrel véleményeztethetõ annak jogszerûsége.