Növekszik a háztartások kockázatvállalási kedve
2014.01.22
A tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt az idén is folytatódhat a megtakarítási piac átrendezõdése Magyarországon, és ennek nyertesei az alapok lehetnek. Hasonló folyamatok zajlanak a régiós országokban is – írja mai cikkében a Világgazdaság.

Az alacsony kamatok és a növekvõ reálbérek nyomán a teljes megtakarításokon belül mintegy 10 százalékkal növekedett a befektetési alapok aránya 2012 év eleje óta – mondta az újságnak a K&H Alapkezelõ. Ez azt jelenti, hogy maga a befektetési alap piac 43 százalékkal, azaz mintegy 900 milliárd forinttal bõvült az elmúlt közel két évben.

Emellett a befektetési alapok népszerûsége szempontjából is átrendezõdött a piac: a legnagyobb kategóriának számító pénzpiaci alapok súlya 3 százalékponttal csökkent az elmúlt egy évben, míg a kötvényalapok aránya mintegy 5 százalékponttal, a vegyes, illetve az abszolút hozamú alapok aránya pedig 3-3 százalékponttal növekedett. „Az idén is fennmaradó alacsony kamatkörnyezet miatt a továbbiakban ez a trend folytatódhat, és a magasabb hozamlehetõséget nyújtó kötvény- és részvényalapok iránti kereslet fokozódására számítunk” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelõ vezérigazgatója a vg.hu-nak.

A régiós országok piacai sok tekintetben hasonlítanak a magyarhoz. Csehországban például a elmúlt két évben a legnépszerûbbnek számító pénzpiaci alapok a szerepet átvették a kötvényalapok, valamint a vegyes alapok aránya is növekedést mutat. „Ez a trend azért is érdekes számunkra, mert Csehországban immár 3-4 éve vannak nagyon alacsony, 1 százalék körüli szinten a lakossági betéti kamatok” – emelte ki Zobor Zsuzsanna.