Növekszik a háztartások pénzügyi vagyona
2014.11.18
Tovább nõtt a háztartások pénzügyi vagyona a harmadik negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint. Szeptember végén 35 895 milliárd forintja volt a lakosságnak, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint Magyarországon 4,106 millió háztartás van, vagyis egy családnak átlagosan 8,74 millió forintja van elvileg, és ebben nincs benne az ingatlanvagyon – írja a VG Online.

A készpénzállomány nagyon gyorsan növekszik, egy év alatt 17 százalékkal, 2957 milliárd forintra hízott, amiben valószínûleg fontos szerepe volt az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésének, illetve annak, hogy a tranzakciós illeték és az alacsony betétkamatok miatt sokan megszüntették a bankszámláikat. Aki megtartja a számláját, az sem köti le a pénzét, csúcson van a folyószámlabetétek állománya is. 2609 milliárd forint parkol a számlákon, 23 százalékkal több mint egy éve. Az egyéb betétek volumene látványosan zsugorodik, 14 százalékot csökkent egy év alatt 4673 milliárd forintra. Ilyen alacsonyan utoljára 2006 végén állt az egyéb betétek állománya.

A hitelviszonyt megtestesítõ értékpapírok – vagyis a kötvények, jelzáloglevelek – állományának növekedése megtorpant, a csökkenõ kamatszintek miatt csökkent ugyanis az állampapírok iránti kereslet. A harmadik negyedév végén is meghaladta ugyan a háztartásoknál lévõ hitelpapírok állománya a 3 ezer milliárd forintot, de a júliusi rekord óta volt mintegy 60 milliárd forintnyi csökkenés.

A legnagyobb mértékben a befektetési alapokban elhelyezett megtakarítások gyarapodtak, éves összevetésben mintegy 23 százalékkal. A lakosságnál csaknem 4 ezer milliárd forintnyi befektetési jegy van már. A tõzsdei részvényeket nem szeretik a kisbefektetõk, alig 450 milliárd forintnyit tartanak ilyen értékpapírból, és az elmúlt évben gyakorlatilag stagnált az állományuk. Az életbiztosítások is nõni kezdtek, szeptember végére az életbiztosítási díjtartalékokban 1743 milliárd forint volt, ez 8 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Majdnem 10 százalékkal emelkedtek a nyugdíjpénztári megtakarítások 1332 milliárd forintra.

A háztartások kötelezettségei egyre fogynak, szeptember végén már alig érték el a 9 ezer milliárd forintot, amire 2008 közepe óta nem volt példa. A lakosság nettó pénzügyi vagyona így 26882 milliárd forintos újabb csúcsra ugrott a negyedév végére.