Rekordok dõlnek a katasztrófa kötvények piacán
2014.01.27
Tavaly összesen mintegy 7,42 milliárd dollárnyi biztosításhoz kötött értékpapír (ILS) került kibocsátásra, amely a második legerõsebb évnek számított 2007 után, amikor 8,24 milliárdnyi ILS-t bocsátottak ki – közölte a Swiss Re.

A viszontbiztosító jelentésébõl kiderül, hogy 2013 év végén összesen 20,2 milliárd dollárnyi ILS volt a piacon, amely minden idõk legmagasabbika, még a 2007-es állományt is 20 százalékkal meghaladta.

Az elmúlt évek ILS kibocsátásai, féléves bontásban

A tavalyi év második felében összesen 3,45 milliárd dollárnyi biztosításhoz kötött értékpapírt bocsátottak ki, amely szintén a második legnagyobb összeg 2007 után.

ILS-piac: éves kibocsátások és a piacon lévõ állomány

A katasztrófa kötvények kibocsátási átlaga azonban rekordot döntött tavaly: 425 millió dollár volt, szemben a 2007-es 236 millióval. A fedezett kockázati kategóriák közül az amerikai hurrikánokkal szembeni expozíció volt a legmagasabb, ehhez kapcsolódott a kibocsátások 65%-a. Történtek kötvénykibocsátások a francia és európai szélviharokhoz, az ausztrál ciklonokhoz és amerikai, ausztrál, kanadai, japán és török földrengés kockázatokhoz kapcsolódóan is.

A pénzügyi válságot követõ 2011-es mélyponthoz képest mára közel 50 százalékkal emelkedett a katasztrófa kötvények piaca. 2013 bebizonyította, hogy a katasztrófa kötvények piaca továbbra is növekszik és az érdeklõdés sem lankad irántuk a befektetõk részérõl – közölte a Swiss Re.

A kedvezõ piaci feltételek, valamint a 2014 elsõ felében lejáró mintegy 4 milliárd dollárnyi katasztrófa kötvény alapján a Swiss Re arra számít, hogy az elkövetkezõ hónapokban jelentõs mennyiségû ILS kerül kibocsátásra.