Megérkezett a tél: ezeket vidd magaddal, ha autóba ülsz
2014.01.24
Esõ, ónos esõ, viharos szél, erõteljes havazás és hófúvások – az elõrejelzések szerint legalábbis ez vár minket a hétvégén. Éppen ezért érdemes felkészülni, és megtenni a megfelelõ óvintézkedéseket. A tavalyi év márciusi tapasztalata is azt mutatja, hogy jobb félni, mint megijedni. A gépjármû- és lakáskárok átlagos darabszáma több mint 70 százalékkal nõtt a március közepén tapasztalt rendkívüli idõjárás nyomán.

Az ónos esõ, és havazás miatt kialakult síkos utakon, a drámaian megváltozott vezetési körülmények, a módosult féktáv és az autó viselkedésének megváltozása rendkívüli mértékben megnöveli a balesetveszélyt. Ki ne emlékezne a tavalyi év március 14-i hosszú hétvégéjére, amikor ítéletidõ köszöntött az egész országra, és ennek hatására nagyon sok baleset következett be a közutakon. Az Allianz Hungária megvizsgálta kárstatisztikáit, amelybõl kiderült, hogy ezen a hétvégén és az azt követõ napokban, átlagosan 50 százalékkal több gépjármûkár történt, mint egy átlagos napon.

„Nincs rosszabb annál, ha egy hideg téli estén lerobban az autó, és az út mellett kell dideregni – mondja dr. Varga Béla, az Allianz kárszakmai és kárfelvétel irányítási igazgatója. – Éppen ezért azt tanácsoljuk, figyelje mindenki az idõjárás elõrejelzést, és annak ismeretében döntsön, útnak indul-e. Ha mégis az autózás mellett döntünk, nagyon fontos, hogy a gépjármû megfelelõ bordázatú téli gumival legyen felszerelve, de érdemes magunkkal vinni hóláncot is, ha hegyes vidékre, vagy külföldre indulunk. Figyeljünk arra is, hogy egy teljesen feltöltött mobiltelefon is kéznél legyen, ha véletlen hirtelen segítségre szorulnánk. Jó ötlet, ha összeállítunk egy téli túlélõcsomagot is arra az esetre, ha lerobbannánk valahol út közben. Ne feledkezzünk meg a zseblámpáról, a takaróról, jégkaparóról és az elsõsegélycsomagról sem.”

Még érdekesebb képet kapunk, ha a lakossági vagyon területén bejelentett károkat vizsgáljuk, ezek átlagos darabszáma ugyanis 2,5-szer magasabb volt a fent említett idõszakban, mint egy átlagos napon. Míg az egész évet tekintve naponta megközelítõleg 410 darab kárbejelentés érkezett az Allianzhoz, március 14-ét és az azt követõ hetet vizsgálva ez a szám csaknem 1400-ra szökött. Ezekben a napokban a leggyakoribb károk a vihar illetve beázás károk, hónyomás és a fagyasztott élelmiszer romlás károk voltak. Az utóbbi jelentõségét az is jól mutatja, hogy a teljes 2013-as év élelmiszer romlás kárainak 79 százaléka ezen a héten történt. A rendkívüli idõjárás miatt nagyon sok településen napokig nem volt áramellátás, ami miatt leolvadtak a fagyasztók és a benne tárolt élelmiszerek tönkre mentek.

A fentiekbõl tanulva érdemes otthonainkat is felkészíteni a rendkívüli idõjárásra. A havazás elõtt például javasolt hófogókat szerelni a háztetõre, mivel a hó megrongálhatja az ereszcsatornát, a tetõrõl lecsúszó hó pedig balesetveszélyes, illetve kárt tehet a ház mellett parkoló autókban is. Tartósabb hónyomás esetén pedig különösen figyelni kell a falon vagy a tetõgerendákon megjelenõ repedésekre.

„Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a baleset-megelõzés érdekében a ház tulajdonosának mindig gondoskodni kell a házhoz tartozó járdák takarításáról, csúszásmentesítésérõl és a tetõrõl lelógó jégcsapok eltávolításáról. Tartós, nagyobb mennyiségû hó esetén, naponta többször is javasolt elvégezni ezeket. Erre azért is nagyon fontos odafigyelni, mivel baleset esetén a felelõsség a tulajdonost terheli” – figyelmeztet dr. Varga Béla.