Megválna közép-, kelet-európai eszközeitõl az RSA
2014.01.28
A brit RSA biztosítási csoport tõkeemelést tervez, amelyhez megválna kelet-, közép-európai eszközeitõl – közölték az ügyet ismerõ források a Bloomberggel.

Az RSA az UBS-t kérné fel üzleteinek értékesítésére, beleértve a lengyelországi Link4 és a lettországi Balta vállalatokat.

A brit biztosító részben az értékesítésbõl befolyó összeggel kívánja rendezni pénzügyi helyzetét, miután a tavalyi utolsó negyedévben négyszer is profit warningot adott ki és 200 millió fontot volt kénytelen az ír leányvállalatába invesztálni, amely lépések Simon Lee vezérigazgató távozását eredményezték.

A hónap elején a társaság ügyvezetõ elnöke azt mondta, hogy folyamatban van az RSA tõkehelyzetének felülvizsgálata, amely során minden lehetõséget fontolóra vesznek. Az üzlet felülvizsgálatának eredményeit azonban csak a következõ hónapban, az éves eredmény beszámolóval együtt teszik majd közzé.

A profit warningok és a tõkeinjekció következtében az RSA piaci értéke 2013-ban több mint 1,3 milliárd fonttal csökkent, a Standard&Poor’s decemberben lerontotta a társaság hitelminõsítést és további leminõsítéseket helyezett kilátásba, amennyiben a vállalat nem javít tõkehelyzetén.

Az RSA 32 országban mûködik Európa, Ázsia, Latin-Amerika, Kanada szerte és a Közel-Keleten. Az elmúlt 8 évben több mint 60 akvizíciót bonyolított le. Kelet-, Közép-Európában Litvániában, Lettországban, Észtországban, Lengyelországban, Oroszországban és a Cseh Köztársaságban rendelkezik leányvállalatokkal.