Zsúfoltság várható a hazai sípályákon - nõ a balesetveszély is
2014.01.29
A pályákon a hosszú ideig tartó enyhe idõjárás után a szokásosnál is nagyobb tömeg várható a következõ napokban, a zsúfoltság a balesetveszélyt is növeli – írja a Világgazdaság.hu.

A CIG Pannónia szakértõje a lapnak elmondta, hogy a baleseti sérülések mellett más típusú károkkal is számolni kell.

Az itthon történt síbalesetetek esetén a társadalombiztosítási rendszerben teljes körû mentésre és ellátásra vagyunk jogosultak. Sokan nem tudják azonban, hogy néhány széles körben elterjed biztosítástípussal is jogosultak lehetnek kártérítésre.

Egyes bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításokkal például hazai balestek esetén is jár biztosítási szolgáltatás. Bizonyos balesetbiztosítások is nyújthatnak ilyen fedezetet, illetve egyéb balesetbiztosítási elemeket tartalmazó konstrukciók is (pl. egyes lakásbiztosítások), amennyiben a feltételek nem zárják ki a síelés közben elszenvedett balesetet. Egy ilyen káresemény esetén ezért mindenképp érdemes ellenõrizni a meglévõ biztosításaink feltételeit.

Külföldi út esetben érdemes utasbiztosítást, illetve a téli sportok egyedi kockázatihoz, valamint az esetleges károk nagyságához jobban igazodó síbiztosítást kötni, ami egy komolyabb baleset esetén milliós költségektõl kímélheti meg pénztárcánkat” – hívja fel figyelmet Illés Mária, a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. utasbiztosítási termékmenedzsere.

A balesetek komoly kárt okozhatnak a sífelszerelésekben is, ráadásul ha valaki kölcsönzött felszerelést használ, a kölcsönzõnek kell megtérítenie az okozott kárt. Ezekre a kockázatokra jellemzõen csak a síelés speciális kockázataira kiterjedõ síbiztosítások nyújtanak fedezetet, amelyek a lopáskár esetén is igénybe vehetõek. Ezek a konstrukciók jellemzõen a külföldi utazásokon elszenvedett károkra kínálnak biztosítást.

A síelés során másoknak okozott sérülésekért és azok következményeiért is felelõsséggel tartozunk. Ilyen helyzetekben segíthetnek a magánszemélyeknek szóló felelõsségbiztosítások, illetve az ilyen fedezetet is tartalmazó termékek (pl. lakásbiztosítás), amennyiben nem zárják ki a síelés közben okozott kárt. Külföldi síutak esetében pedig erre is a speciális síbiztosítások nyújtják a legjobb megoldást.

A megfelelõ síbiztosítás kiválasztásánál gondosan kell ügyelni arra, hogy mire terjed ki a biztosítás, illetve milyen kizárások vannak – a legtöbb síbiztosításból például kizárják a pályán kívüli síelés kockázatát.” – mondta el Illés Mária.