Gartner: túllépnek az appok a mobiltelefonokon
2014.01.30
A következõ három-négy évben már nem csak okostelefonokra és tabeltekre korlátozódik az appok lehetséges felhasználása, hanem ennél jóval szélesebb körben lesz hatással a külfönféle eszközökre, a háztartási gépektõl, az autókon át egészen az egyéb hordozható eszközökig – állítja a Gartner elemzõcég.

2017-re a mobil alkalmazások a legnépszerûbb számítástechnikai eszközök közé tartoznak majd világszerte, a mobil felhasználók pedig naponta több mint száz alkalmazás és szolgáltatás számára nyújtanak majd személyre szabott adatokat – véli a Gartner.

Mára a mobil alkalmazások váltak a fogyasztói tartalmak és szolgáltatások egyik legfõbb csatornájává, amely azt jelenti, hogy a felhasználók folyamatosan adatokat szolgáltatnak az alkalmazásokon keresztül. Minél többen válnak alkalmazás-felhasználóvá, minél több ember közöl adatokat arról, hogy éppen mit csinál, hová megy, úgy alakul át azok felhasználhatósága is.

A Gartner szerint rengeteg márka és cég már most is elsõdleges eszközként tekint a mobilappokra a fogyasztói elkötelezõdés növelésében. A hordozható eszközök egyéb fogyasztói és üzleti területen történõ elterjedésével az alkalmazások jelentõsége is egyre növekedni fog.

2017-re a Gartner azt jósolja, hogy az appok használatának mintegy 50 százaléka mobiltelefonoktól eltérõ, egyéb hordozható eszközökhöz kapcsolódik majd.

Az okostelefonok hamarosan képesek lesznek elõre jelezni a fogyasztók következõ lépését, vásárlását vagy pedig értelmezni az általuk végzett tevékenységet a Gartner szerint. Ezt a tudást az egyénekrõl a tudatos számítástechnikával (cognizant computing) gyûjtött adatok alapján érik el, ami a személyes cloud computing következõ lépése lesz.