A lakosság 74 százaléka tartja bizonytalannak a saját idõskori ellátását
2014.01.30
Az új adójogszabályok szerint az év elejétõl adókedvezményt vehetnek igénybe a nyugdíjbiztosítással rendelkezõk. Az Allianznál elérhetõ speciális, befektetéshez kötött nyugdíjbiztosítás gondoskodik a nyugdíjas évek anyagi biztonságáról, ráadásul biztosítási védelmet is nyújt.

A ma érvényesülõ demográfia tendenciákból egyértelmûen látszik, hogy az elmúlt években jelentõsen megnövekedett kivándorlás mértéke a jövõben várhatóan tovább emelkedik, ami súlyos társadalmi kihívást jelent majd az ország számára. A kivándorlás eredményeképp az idõs korosztálynak új megoldásokat kell találnia az olyan hétköznapi helyzetekre, amik az egymás mellett élõ generációknál még nem jelentettek problémát, mint például a mindennapi bevásárlás. A távolélõ gyermekek mindennapi segítségének pótlása adott esetben jelentõs anyagi megterhelést jelenthet számukra, éppen ezért az idõskori elõtakarékoskodás szerepe még hangsúlyosabbá válik .

Az Allianz Hungária megbízásából,a GFK piackutató cég által végzett felmérésben az ország jövõjét tekintve a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerek helyzete miatti aggodalmukat fejezték ki a legtöbben, és a saját jövõ megítélésekor szintén a nyugdíjjal kapcsolatban fogalmazódott meg a legmagasabb aggodalom, a lakosság 74 százaléka tartja bizonytalannak a saját idõskori ellátását. Az idõskori öngondoskodás tekintetében a kutatás azt is megmutatta, hogy bár a lakosság jelentõs része, több mint 80 százaléka fontosnak tartja az öngondoskodást, csak közel felük tett már valamit ennek érdekében.

„Ma Magyarországon kevesen takarítanak meg, és aki megtakarít, az is nagyrészt nagyon rövid idõhorizontot vesz figyelembe. Éppen ezért az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatására van szükség ezen a téren. Az ügyfelek pénzügyi tudatosságán túl azonban az állam támogatása is kedvez a hosszú távú öngondoskodás további térnyerésének” – hívta fel a figyelmet Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az új adójogszabályok szerint a 2014. január 1-jétõl kötött nyugdíjbiztosításokra adókedvezmény vehetõ igénybe, vagyis az általuk befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelõ összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forintot jóváírathatnak nyugdíjbiztosítási számlájukon az ilyen szerzõdéssel rendelkezõk. Az ilyen formán elérhetõ állami támogatás elõsegíti a hosszú távú megtakarítások elterjedését, illetve a jelenleg rövid távú megtakarítások hosszabbra konvertálását.

Az új szabályozás bõvíti az öngondoskodási lehetõségeket, hiszen az önkéntes pénztárak, a nyugdíj-elõtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítások közül párhuzamosan mindhárom terméknél kihasználható az adókedvezmény, 280 ezer forintos adó-jóváírási plafon mellett. Az Allianz már az év elejétõl kínál adókedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítási terméket az Allianz Életprogramok termékcsaládon belül. A Unit Linked típusú életbiztosítás a nyugdíjszolgáltatási lehetõség megnyílása után életjáradékot biztosít, lehetõvé téve ezzel a nyugdíjkorhatár átlépése után a nyugdíj kiegészítését. A termék elõnye, hogy a nyugdíj célú megtakarítás mellett biztosítási védelmet is biztosít, ami szintén fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. A szerzõdõ számos kockázati biztosítás közül választhat, ezeket a késõbbiekben rugalmasan módosíthatja, és a védelmet akár az egész családja számára kiterjesztheti.

Az Allianz számításai szerint az Allianz Életprogramokkal már egy havi 25 ezer forintos induló befizetéssel és 65 éves nyugdíjkorhatárral számolva a 30 éves korban kezdett megtakarítás jelenértékén havi 68 ezer forintos életjáradékot eredményez, azaz ennyivel lehet kiegészíteni a nyugdíjat, ami jelentõs kiegészítést jelenthet nyugdíjas éveinkben. Az új adókedvezmény igénybevételével a 25 ezer forint 20 százalékát azaz havi ötezer forintot ügyfelünk szerzõdésén adójóváírásként évente elszámolunk, ez tovább növeli a járadék alapját, hiszen ez is 100 százalékban befektetésre kerül.

„A társadalom tendeciák hatásai a következõ évtizedekben még érezhetõbbek lesznek, mint eddig, és ez mindenkit személyesen fognak érinteni, az egyedüli kiutat az öngondoskodás jelenti. Reményeink szerint az új kedvezmény megnöveli a lakosság hosszú távú hajlandóságát. Az adókedvezmény egyformán elérhetõ a fiatalabb és középkorú korosztálynak, de a legszélesebb körû érdeklõdésre a 30-50 év közötti korosztály körében számítunk” – foglalta össze Kozek András.