Az európai biztosítók szerint is fokozni kell az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást
2020.08.28

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó uniós stratégiáról folytatott konzultációt az Európai Bizottság, mellyel kapcsolatban az Insurance Europe is közzétette válaszait. Ebben arra szólítja fel a Bizottságot, hogy tegyen nagyobb erőfeszítéseket az alkalmazkodás fokozására.

Az európai biztosítókat tömörítő szövetség arra sürgeti válaszában az EU-t, hogy jóval ambiciózusabb erőfeszítéseket tegyen az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás terén, hiszen a klímaváltozás néhány hatása már ma is nyilvánvaló. Az Insurance Europe szerint az enyhítő intézkedések önmagukban nem elegendőek az éghajlatváltozás gazdasági, társadalmi és környezeti következményeinek kezelésére.

Elengedhetetlen az adatok gyűjtése megosztása és figyelemmel kísérése különböző irányítási szinteken, hogy egyértelmű képet kapjunk arról, milyen típusú alkalmazkodási intézkedéseket kell az egyes tagállamoknak meghozniuk – véli az Insurance Europe. Eközben fontos azt is felismerni, hogy az éghajlatváltozás az egyes tagállamokat eltérő módon érinti, ezért nem lehet európai szinten, mindenki számára megfelelő megoldást kidolgozni, ugyanakkor az EU-nak kulcsszerepet kell játszania az alkalmazkodási erőfeszítések összehangolásában – olvasható a szövetség válaszában.

A szövetség szerint ahhoz, hogy a természeti katasztrófákhoz való alkalmazkodás terén átfogó megközelítések szülessenek Európában, elengedhetetlen a biztosítók és a döntéshozók közötti együttműködés.