Csöpögõ csap: a biztosítóknak is rémálom
2011.08.10
Egy év alatt annyi víz folyik el a háztartásokban, amely 3880 olimpiai méretû medence megtöltésére lenne elegendõ – közölte a brit biztosítók szövetsége (ABI).

A rosszul sikerült házibarkács megoldásoknak, és a vízvezetékhez kapcsolódó készülékek növekvõ számának köszönhetõen jelentõsen megnõtt a háztartásokban a vízszivárgások száma, amely évente mintegy 9,7 millió liter víz elszivárgását okozza a brit háztartások számára.

Az ingatlanbiztosításokhoz kapcsolódó kárigények közel 20 százaléka – napi 2 millió font - vízkárok után keletkezik Nagy-Britanniában.

Az ABI jelentése szerint a vízkárok igen jelentõs összegre rúghatnak, általában több tízezer fontot is kitesznek, azonban elõfordult olyan eset is, ahol egy szivárgó mosógép az alatta lévõ lakásban 150 ezer fontnyi kárt okozott.

A szövetség általános biztosításokért, és egészségbiztosításért felelõs igazgatója, Nick Starling arra hívta fel a figyelmet, hogy a legkisebb szivárgás is óriási károkat okozhat, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a figyelmeztetõ jeleket.

Hozzátette: a vízvezetékhez kapcsolódó szerelvényeket mindig megfelelõen kell felszerelni, és karbantartani, ezáltal csökkentve a szivárgás kockázatát.

Múlt héten az Allianz által közzétett számok azt jelzik, hogy vízkárhoz kapcsolódó kárigények egy év alatt 44%-kal emelkedtek.