A nyugdíjminimum harmincszorozsát kapja a magyar csúcsnyugdíjas
2014.02.07
Az ONYF legfrissebb adatai szerint 2014. január elsején az idei, 2,4 százalékos általános nyugdíjemelés után a legmagasabb saját jogú nyugdíj összege elérte a 868 080 forintot, míg a legalacsonyabb folyósított nyugdíj 28 500 forint volt - az utóbbi a nyugdíjminimum összege -, vagyis a különbség több mint harmincszoros – írja a Napi.hu.

A tavaly szeptemberi ONYF-adatok szerint az átlagnyugdíj 113 013 forint volt, vagyis a csúcsnyugdíj csaknem 7,6-szorosa az átlagnak.

A legtöbb magyar nyugdíjas Németországban és Kanadában él

Lassan növekszik azon magyar nyugdíjasok száma, akik külföldre kérik az ellátásukat - legalábbis durva közelítéssel ez szûrhetõ le az ONYF külföldre irányuló banki átutalásaiból. Fontos hozzátenni, hogy a járandóságát külföldre kérheti bármely magyar nyugdíjas, ugyanakkor ebben gyûjtésben szerepel az a külföldi állampolgár is, aki Magyarországon (is) szerzett nyugdíjjogosultságot, ezért folyósítanak számára ellátást.

A nyugdíjbiztostó adatai szerint tavaly januárban összesen 28 951 ezer ellátást folyósítottak külföldre, szemben a 2008-as 21,5 ezer darabbal. Tavaly a legtöbb ellátás - darabszámban Németországba, Kanadába és Ausztriába ment, az USA csak a negyedik helyre került, miközben a 2008-as adatok szerint az Egyesült Államok még a második helyen szerepelt.

A listán mind az öt földrész országai szerepelnek, eszerint egy "magyar nyugdíjas" él Afganisztánban, Ghánában, Jamaicában, Japánban, Líbiában, de még Oroszországba is csak egyetlen ellátást folyóst az ONYF.