Õrült idõjárás Európa-szerte
2014.02.07
Áramszüneteket, baleseteket, hajósérüléseket és súlyos zavarokat okoznak az egész kontinensen a súlyos viharok.

Mostanra már a kontinens több országát fenyegeti a briteknél már hetek óta tartó ítéletidõ, amely egy ideig még biztonsan nem fog enyhülni meteorológusok szerint.

Jelentõs mennyiségû hó borítja Szlovéniát és a szomszédos Szerbia és Horvátország egyes részeit is. Helyi médiaforrások szerint több mint 120 ezer háztartás maradt áram nélkül, amely több mint 250 ezer embert érint Szlovéniában. Ausztria, Németország és a Cseh Köztársaság is segítségét ajánlotta fel az országnak.

Logatec városában egy távvezeték zuhant a francia Renault autógyár tulajdonában lévõ üzlet tetõszerkezetére. A szlovén sürgõsségi szolgálat igazgatója szerint a javítások hónapokig, akár áprilisig is elnyúlhatnak.

Spanyolroszág több tartományában is riasztást adtak ki, arra kényszerítve a mentõket, hogy felfüggesszék a vasárnap óta tartó kutatást egy árhullám által elsodort fiú után. San Sebastián tengerpartján akkora hullámok voltak, amelyben számos ember megsérült, az okozott károkat 4,5 millió euróra becsülik.

Hasonlóak a kilátások Franciaországban is, ahol 29 régióra adtak ki riasztást. Az ország dél-nyugati részén egy spanyol teherszállító hajó kettétörött az Angletnél található gátnál, a fedélzeten lévõket katonai helikopterrel mentették ki.

Írországban már két várost is elárasztott a Lee folyó, amely kilépett medrébõl. A szélviharok miatt 20 ezer lakás maradt áram nélkül.