Kiugró forgalmat generált nyáron a hazai használtautó-piac
2020.09.17

Az idei év első nyolc hónapjában a DataHouse adatai szerint több mint 511 ezer használt autó cserélt gazdát belföldön, ami a tavalyi rekordévben tapasztalt 527 ezerhez képest mindössze 3 százalékos elmaradást jelent.

A koronavírus elleni védekezés miatt bevezetett leállások hatására a tavaszi hónapokban 20 százalékkal kevesebb használt autó adásvételét regisztrálta a Belügyminisztérium, ugyanakkor a nyári hónapokban a kiemelkedő forgalmat mutató tavalyi év nyarához képest is 5 százalékkal magasabban alakult. Mivel január és február is kiemelkedően aktív volt, az eddigi nyolc hónap egyenlege alig tér el a tavalyi hasonló időszakétól.

A használtautó-kereskedők beszámolói arra utalnak, hogy különösen a korosabb, alacsonyabb kategóriába tartozó használt autók iránt nőtt meg a kereslet – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Ez egyrészt arra utal, hogy a vásárlók a bizonytalan helyzetben igyekeznek korlátozni kiadásaikat, másrészt jelzi a megnövekedett igényt is arra, hogy ebben az időszakban a fertőzés megnövekedett kockázata miatt a tömegközlekedésről a lehető legkisebb ráfordítással egyéni közlekedésre váltsanak át.”

A leggyakrabban gazdát cserélő modellek köréből is kiemelkedik az Opel Astra és a Suzuki Swift. Az időszak során az előbbiekből 31 400, utóbbiakból 26 600 autó átírása zajlott, ami együttesen a teljes forgalom több mint 11 százalékát teszi ki. A lista következő helyein a Ford Focus, a Volkswagen Golf, a Volkswagen Passat, a 3-as BMW és az Opel Corsa modellek találhatók.

A használt autók felé elmozduló érdeklődést mutatja az is, hogy miközben a hazai használtautó-piac aktivitása mindössze három százalékos elmaradást a tavalyi évhez képest, az új autók értékesítése ugyanebben az időszakban több mint 25 százalékkal, 105 ezerről 79 ezerre esett vissza.

A JóAutók.hu előrejelzése szerint amennyiben a használtautó-kereskedéseket hosszabb időszakra nem bénítják le újra a koronavírus ellen bevezetett korlátozó intézkedések, a hazai használtautó-piac forgalma éves szinten akár elérheti a tavalyi év kiemelkedő szintjét is: 2019-ben rekord számú, 808 ezer használt személyautó váltott tulajdonost.