Marsh: csökkenõ biztosítási díjakra lehet idén is számítani
2014.02.12
Az átlagos biztosítási díjak Európában, a Közel-Keleten és Afrikában is csökkenést mutattak a tavalyi év utolsó negyedévében, és várhatóan idén is ebben az irányban változnak majd – derül ki a Marsh legfrissebb jelentésébõl.

A régióban a díjak tavaly nagyjából állandóak voltak, majd az utolsó három hónapban és a január 1-jei megújítási idõszakban csökkenést mutattak. Ez a tendencia várhatóan 2014 során is folytatódni fog – olvasható a jelentésben.

Az egész EMEA régióban az általános felelõsségbiztosítási tarifák nagyjából 10 százalékkal csökkentek 2013 utolsó negyedévében, míg a lakásbiztosítások díja ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal csökkent – állítja a Marsh.

A vezetõ tisztségviselõi felelõsségbiztosítások (D&O) átlagdíja szintén közel 10 százalékkal zuhant a régióban, egyedül Olaszországban nõtt a nagyobb ügyfelek esetében 10 százalék körüli mértékben.

Az államadósság-válság folytatódó hatása, az enyhébbnek nevezhetõ katasztrófakárok, az intenzív verseny a biztosítók között, valamint a vállalatok aggodalma a gazdaság jövõbeli teljesítményével kapcsolatban egyaránt nyomást gyakoroltak a biztosítási díjakra, továbbá a vállalatok biztosítás-vásárlási szokásait is megváltoztatta, ugyanakkor ösztönzõleg hatott a termékinnovációra – közölte a Marsh.

Amíg nem pörög a gazdaság

A jelentés külön-külön foglalkozik az egyes országok biztosítási piacaival. Lengyelországban a biztosítók enyhítették a jegyzési követelményeiket, így ma már olyan kockázatok esetében is verseny figyelhetõ meg, melyekre a korábbi években nem voltak hajlandóak biztosítást kötni. Ennek eredményeként számos biztosítási üzletágban több mint 30 százalékos tarifacsökkenés következett be. A jelentés szerint Lengyelországban egyre több ügyfél köt 12 hónapnál hosszabb szerzõdést, hogy kihasználják a kedvezõ piaci feltételeket.

Olaszországban a direkt biztosítók továbbra is az elmúlt két év recessziójának isszák a levét, bár a piac zsugorodása megállni látszott 2013 utolsó negyedévében – olvasható a jelentésben.

Görögországban a gazdasági visszaesés nyomán a vagyonbiztosítási díjak csökkenése a 30-40 százalékot is elérte az ügyfelekért folyó kiélezett verseny következtében. Az egészségbiztosítási díjak ezzel szemben drasztikusan emelkedtek, mivel a társadalombiztosítási ellátások csökkenése nyomán nõtt a kereslet a magánbiztosítások iránt.

Beindulhat itthon a D&O piac

Hazánkban a Marsh jelentése szerint az általános felelõsségbiztosítási tarifák 0-10 százalék közötti mértékben csökkentek, míg a gépjármû-biztosítási díjak ilyen mértékû emelkedést mutattak a vizsgált idõszakban, részben az új biztosítási adók valamint a magasabb kárhányadok miatt. A vagyonbiztosítási díjak csökkenése 10-20 százalék közötti volt, a vezetõi felelõsségbiztosítások esetében ennél is jelentõsebb, 20-30 százalékos tarifacsökkenés volt megfigyelhetõ.

Mivel hosszú éven keresztül nem keletkeztek veszteségek Magyarországon a D&O vonalon, ez részben megmagyarázza a díjak drasztikus csökkenését. A piaci penetráció még mindig alacsony, ez azonban idén jelentõsen megváltozhat, mivel a 2014. március 15-én hatályba lépõ új polgári törvénykönyv növelni fogja a vezetõ tisztségviselõk személyes felelõsségét.

A Marsh várakozásai szerint 2014-ben hazánkban a felelõsségbiztosítások és az egészségbiztosítások lehetnek a húzó üzletágak a biztosítási piacon.