A régiónkban a legnagyobb a bizonytalanság a nyugdíjakat illetõen
2014.02.12
Közép-Kelet-Európában a legnagyobb a bizonytalanság a nyugdíjas éveket illetõen: az emberek 80 százaléka egyáltalán nem, vagy csak kevéssé érzi úgy, hogy nyugdíjas éveiben megfelelõ életszínvonalat tud majd biztosítani magának. Ez az arány Amerikában, illetve Ázsia egyes országaiban 30-40 százalék körüli. A megkérdezettek többsége – 90 százaléka – a megtakarítások növelésére két ösztönzõt jelölt meg: a fizetésemelést (53%) és a megtakarítások adókedvezménnyel történõ támogatását (37%) – derül ki abból a kutatásból, amelyet 12 országban végeztek el az Aegon megbízásából.

A leendõ nyugdíjasok többsége úgy véli, növelnie kellene nyugdíjcélú megtakarításait annak érdekében, hogy idõskori életszínvonala megfeleljen mostani elvárásainak. A megkérdezettek jövedelmük 72 százalékával lennének elégedettek nyugdíjasként. A felnõtt lakosság alig egyötöde vélekedik úgy, hogy nyugdíjcéljait biztosan el tudja majd érni, és a megfelelõ életszínvonalat biztosítani tudja magának – a többi között ez derült ki abból a felmérésbõl, amit az Aegon 12 országban 12 ezer aktív, illetve már nyugdíjas felnõtt megkérdezésével készített.

A nyugdíjcélú megtakarítások növelésének lehetõsége rövidtávon korlátozottnak tûnik – állapítja meg a felmérés. A megkérdezettek többsége – 90 százaléka – a megtakarítások növelésére két ösztönzõt jelölt meg: a fizetésemelést (53%) és a megtakarítások adókedvezménnyel történõ támogatását (37%). Magyarországon ugyanakkor különösen magas (56%) azoknak az aránya, akik a pénzhiányt látják a megtakarítás-növelés legfõbb gátjának.

Itthon a megkérdezettek csaknem fele (45%) növelné megtakarításait adókedvezmény hatására. Erre egyébként most lehetõségük is lesz, hiszen január elsejétõl a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka jár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként a befizetõnek. Az adójóváírás legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehetõ igénybe.

„Az egyéni élet- és nyugdíjbiztosítási piacon régóta meglévõ hiányt pótol a januártól bevezetett 20 százalékos adójóváírás. Biztosra vesszük, hogy jelentõsen ösztönözni fogja a nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóságot” – mondta Tavaszi Beatrix, az Aegon Magyarország életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója.

Érdekesség, hogy amíg a magyarok mindössze 8 százaléka jelölte meg a pénzügyi ismeretek bõvítését, mint megtakarítási ösztönzõt, addig a többi országot tekintve ez az arány 20% körüli, különösen magas Kínában (38%) és Japánban (27%). Magyarországon fõleg a fiatalabb korosztály szeretne több információhoz jutni a nyugdíjának megtervezését illetõen.

Az Aegon Magyarország online nyugdíj-kalkulátorral is segíti a nyugdíjtervezést, amellyel kiszámolható, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthatunk, és a mostani igényeink alapján mekkora összeggel kellene azt kiegészítenünk, hogy elérjük céljainkat.

„Arra számítunk, hogy a következõ években akár több tízezer ügyfelünk is élhet a kedvezményes nyugdíjbiztosítási lehetõséggel. A mi feladatunk az, hogy minél több emberrel ismertessük meg az új, adókedvezménnyel is megtámogatott megtakarítási lehetõséget és az Aegon Nyugdíjbiztosítást” – tette hozzá Tavaszi Beatrix.

A nyugdíjkalkulátort megtalálják a www.nyugdijkalkulator.aegon.hu vagy a www.nyugdijszamolo.aegon.hu oldalon