Közel negyedével nõtt az ING csoport nyeresége tavaly
2014.02.12
Mind a banki, mind a biztosítási üzletágában javuló eredményekrõl számolt be az ING Csoport legfrissebb, negyedik negyedéves üzleti jelentésében. A vállalat nettó nyeresége több mint 22 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az eredményekben szerepet játszott a megbízható banki teljesítmény, a befektetések jobb megtérülése és a költségcsökkentõ intézkedések.

Az ING Csoport a 2012. évi 2,664 milliárd euróról 3,255 milliárd euróra, vagyis 22,2 százalékkal növelte nettó nyereségét a cég ma közzétett 2013. évi negyedik negyedéves üzleti jelentése szerint. A növekedés elsõsorban az ING Bank kiváló teljesítményének volt köszönhetõ, amely 21,6 százalékkal magasabb adózás elõtti nyereségre tett szert 2013-ban, míg az ING Biztosító mûködési eredménye 6,4 százalékkal növekedett 2012-höz képest.

Ralph Hamers az ING vezérigazgatója az eredményeket a banki üzletágban elsõsorban a megbízható teljesítménnyel, a biztosítási üzletágban a befektetések jobb megtérülésével és a vállalatnál végrehajtott költségcsökkentõ intézkedésekkel indokolta.

Ralph Hamers nyilatkozatában kiemelte, hogy az ING Csoport sikeresen bõvítette az ügyfélkörét: az ING-DiBa Bank ügyfélszáma Németországban tavaly elérte a 8 milliót. Európában a javuló, de továbbra is sérülékeny üzleti környezetben a kockázati költségek a harmadik negyedévhez képest ugyan növekedtek, ám 2012-hez képest még így is 4,9 százalékkal csökkentek. Ralph Hamers hangsúlyozta: a biztosítási üzletágban a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy tavaly sikerült megemelni a biztosító alaptõkéjét, így az ING Biztosító teljesíteni tudja a 2014-ben tervezett tõzsdei bevezetés feltételeit.

Az ING Biztosító adózás elõtti eredménye 2013-ban 83 millió euró volt, szemben a 2012. évi 478 millió euróval, ám a csökkenés egy egyszeri díj befizetésének a következménye, amely a tartalékképzési megfelelõség helyreállítását szolgálta Japánban.

A biztosító mûködési eredménye 215 millió euróra emelkedve 13,2 százalékkal (árfolyamhatások nélkül számolva 20 százalékkal) javult az elõzõ év azonos idõszakához képest. Ez részben a Netherlands Life, a hollandiai biztosító, jobb mûködési eredményének, részben az alacsonyabb finanszírozási költségeknek és kiadásoknak tudható be.

Az új értékesítés nagyságrendje az ING Biztosítónál 292 millió eurót tett ki 2013 év végén, amely éves szinten 11,9 százalékos, a harmadik negyedévhez képest 10,6 százalékos emelkedést jelent. Az elõzõ negyedévhez képest tapasztalt növekedés a biztosítónál a hollandiai és az európai értékesítés bõvülésének tudható be, amelyet némileg ellensúlyoztak az értékesítés gyengébb eredményei Japánban. Az adminisztrációs kiadások 0,6 százalékkal csökkentek – a negyedik negyedév végén 462 millió eurón álltak.

Ralph Hamers elmondta: „Az ING Csoport sikeres évet tudhat maga mögött: javultak a pénzügyi eredményeink, miközben nagy utat tettünk meg a cég ügyfél-központú átalakításában is. Jól halad az ING Biztosító tõzsdére való bevezetése. Továbbra is fontos feladatunknak tekintjük az államtól korábban kapott kölcsön mielõbbi visszafizetését, továbbá azt, hogy érintettjeinkkel – ügyfeleinkkel és társadalmi szereplõkkel – párbeszédben az ING Csoportot úgy alakítsuk át, hogy az a társadalomnak is egyre fontosabb szereplõjévé váljon.”