Autósok figyelem: nem mentség, ha nem kaptunk csekket!
2014.02.20
Azoknak az autósoknak, akik év végi évfordulóval kötöttek a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítást (kgfb) – egyelõre még õk alkotják az autósok többségét –, március elsejéig kell rendezniük az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletet. A határidõ betartása két okból is fokozott odafigyelést kíván: ez a dátum egyrészt idén szombatra esik, másrészt az összeg beérkezésére vonatkozik. Vagyis aki csekken fizet, legkésõbb jövõ szerdáig lépnie kell – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Bár a biztosítók kár esetén már január elsejétõl fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetõvé. Ha viszont egy biztosító a határidõ lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a törvény komoly lépésre kötelezi õt: törölnie kell az adott szerzõdést.

„Mivel idén március elseje szombatra esik, az összegnek a gyakorlatban már február 28-án meg kell jelennie a biztosító számláján – magyarázza Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ Gépjármûszekciójának elnöke. – Szerdát követõen tehát már ne is próbálkozzunk a csekkes feladással.”

Mivel az átutalás a magyar bankszámlák között immár négy óra alatt megtörténik, péntek reggelig a banki átutalás megfelelõ opció a csekkes befizetés helyett. Az utolsó napon azonban az a legbiztosabb, ha az aktuális biztosítónk pénztárába fizetjük be az esedékes díjat. Fontos, hogy tisztában legyünk az adott ügyfélszolgálati iroda nyitva tartásával: pénteken ugyanis a kirendeltségek gyakran hamarabb zárnak. Emellett arra is ügyelni kell, hogy már több biztosító nem mûködtet pénztárat az ügyfélszolgálati pontjain.

A nem fizetés következményei

Az az ügyfél, akinek a díj nem fizetése miatt megszûnt a kötelezõ biztosítása, a fedezetlenség idõtartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni, melynek mértéke – az autó teljesítményétõl függõen – naponta 260-600 forint. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerzõdést kötnie, visszamenõleg a türelmi idõre járó díjat is le kell rónia és választási lehetõség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerû személyautónál is.

A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, ha az ügyfél a fedezetlenség idõszakában kárt okoz: ilyenkor neki kell állnia az akár többmilliós kártérítést is. Személyi sérülés esetén mindez akár életre szóló fizetési kötelezettséget is jelenthet.

Nem mentség, ha nem kaptunk csekket!

„A több millió értesítés közül persze óhatatlanul elkallódhat néhány a postai kézbesítés során, de ez sajnos nem mentesíti az ügyfelet a következményektõl – figyelmeztet a FBAMSZ szakértõje. - A díjfizetés elmaradása a szabályozás szerint egyértelmûen az õ felelõssége.”