Casco: mi történik, ha nem fizetjük?
2012.06.19
Ha valaki meg akarja szüntetni a cascóját, évforduló elõtt mondhatja fel. Ha ehelyett egyszerûen nem fizeti tovább, idõvel akkor is megszûnik a szerzõdése. Viszont az elmaradt díjat behajtják rajta – hívja fel a figyelmet a Hír24.

Aki a fizetési felszólításoknak sem tesz eleget, azzal szemben fizetési meghagyásos eljárást alkalmaznak, s pluszban ennek költségét is állnia kell, nem beszélve az esetleges polgári peres és végrehajtási eljárás költségeirõl (mely ingó és ingatlan vagyonát is érintheti).

A lap által megkérdezett biztosítók elmondták: normál esetben a cascót az évforduló elõtt (jellemzõen 30 nappal) lehet megszüntetni, írásbeli felmondással. Ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is megerõsítette. A szerzõdést azért kell az évforduló elõtt lemondani, mert a felek Magyarországon jellemzõen határozatlan idejû szerzõdéseket kötnek, s így felmondás híján az automatikusan érvényben marad a következõ évre – figyelmeztetett a felügyelet.

Indokolni sem kell!

A megszüntetés egyébként nem bonyolult. Az Unionnál elmondták, elég egy saját megfogalmazású levelet elküldeni vagy faxolni. Ebben le kell írni minden vonatkozó adatot, és azt, hogy felmondjuk a casco-szerzõdést. Az Allianz még azt is hozzátette, a lemondást nem kell indokolni. Ha a kocsit eladjuk, vagy megsemmisül, akkor is megszûnik a casco-szerzõdés, de csak ha értesítjük a biztosítót.

A PSZÁF hozzátette, hogy a szerzõdéses idõszakon belüli szerzõdésbontásra egyébként csak a biztosító hozzájárulásával van lehetõség, ezt azonban a felügyelet szerint jellemzõen nem adják meg.

Nemfizetéssel is megszûnhet

A díj-nemfizetéses megszûnésének különféle jogi következményei lehetnek. Például a szerzõdõ elveszti a bónusz kedvezményét, a biztosító pedig jogosult a meg nem fizetett díjakra, amelyhez jogos bírói végzés után végrehajtást is kérhet.

A Signálnál 30 napi késedelem után küldenek felszólító levelet, és csak a 60. nap elteltével szüntetik meg a szerzõdést. A nagyobb díjú szerzõdéseknél azonban az is elõfordul, hogy folyamatosan küldött díjfelszólítóval ezen túl is életben tartják a szerzõdést. Vagyis a késõbbi díjfizetés reményében vállalják a kockázatot. Ez utóbbi esetben viszont csak felmondással lehet megszüntetni a cascót.

Az Unionnál elvben az elmaradt casco-díj esedékessége után 20 nappal küldenek fizetési, majd 60 nap után törlési értesítõt. Ezzel a biztosítás megszûnik, de a 60 napra szóló díjat akkor is be kell fizetni, aminek a behajtásához követeléskezelõt alkalmaznak.