Bankszövetség: \"mindenki tájékozódjon, keresse fel bankfiókját és konzultáljon a hitelezési tanácsadójával\"
2011.08.12
Az elõre nem látott módon és mértékben elszabadult svájci frank árfolyam, a világgazdasági válság hazánkat halmozottan elért következményei, a magyar forint gyengülése olyan hatások, melyek nehéz helyzetbe hozták a hitellel rendelkezõ lakosságot. A válságmenedzselés érdekében a bankok és a kormányzat különféle programokat fejlesztettek ki.

A jelzáloghitel kérdés három szereplõjének – a hitelfelvevõ magánszemély, a bank és a kormányzat - szoros együttmûködése szükséges. A jól szabályozott pénzügyi piac - és a magyar piac ilyen - kiszámítható mûködése mindannyiunk és a magyar gazdaság közös érdeke. A szabályozottság egyik következménye az, hogy a szerzõdéses kötelezettségek mindegyik résztvevõre vonatkoznak. Ma egyik szereplõ sincs abban a helyzetben, hogy a válság következményeit egyedül magára vegye. A kidolgozott konstrukciók a három szereplõ között szétosztják a terheket és megoldást jelenthetnek a rászorult lakáshitelesek számára.

A bankszektor a ma induló árfolyamrögzítéses otthonvédelmi konstrukciónál pl. felvállalta a hitelmódosítás rendszerátállási és banki adminisztrációs költségeit, fizeti az állami garancia díját, valamint a gyûjtõszámlahitelhez forrást biztosít, továbbá 3 évig saját költség és díj felszámítása nélkül finanszírozza azt.

Bizonyos terheket minden szereplõnek vállalni kell, egyedül üdvözítõ megoldás nincs, felelõsen nem szabad illúziókba kergetni a ma nagyon nehéz helyzetben levõ adósokat! A felvett és elköltött hiteleket a mindenkor hatályos szerzõdések szerint vissza kell fizetni.

Az elõkészítési idõszak lezárult. Most mindenki tájékozódjon, keresse fel bankfiókját és konzultáljon a hitelezési tanácsadójával, majd ezt követõen hozza meg döntését. A mai napon életbe lépett árfolyamrögzítéses otthonvédõ program alkalmazását a 2011. évi LXXV. törvény szabályozza. A törvény 1.§. 2/a. pontja alapján az ügyfelek az árfolyamrögzítés elõnyeit leghamarabb a szerzõdéskötést követõ második havi törlesztõrészlettõl élvezhetik.

Összefoglalva a lakáshiteleseket segítõ konstrukciókat elsõként az állammal közösen kidolgozott legfontosabb megoldási lehetõségek:

  • Az otthonvédõ program fõ üzenete a devizaárfolyam rögzítése a következõ 3 évre. A rögzített és a tényleges árfolyam különbséget a bankok egy forint alapú gyûjtõszámlán tartják majd nyilván. A konstrukció azon devizahiteles ügyfeleknek ajánlott, akik a következõ 3 évben rögzített árfolyammal számolt, így fix havi törlesztést szeretnének vállalni, cserébe 2015-tõl viselik az addig felhalmozódó árfolyam különbözet terheit. E termékkel most levegõhöz juthatnak a megszorult devizahitelesek. A konstrukció jól tervezhetõ segítséget nyújt azon ügyfeleknek, akiknek a következõ 3 évben várhatóan stagnál vagy alacsonyabb lesz a jövedelmük, majd ezt követõen a jövedelmi és élethelyzetük javulásával számolhatnak. Ennek a konstrukciónak a kiválasztására az augusztus 12-e és december 30-a közötti idõszak áll rendelkezésre.
  • A Nemzeti Eszközkezelõ felállítása összetett feladat, amely több lépcsõbõl áll. Az elsõ szabályozási keretek már megjelentek, a továbbiak folyamatban vannak. Ez a felület a szociálisan rászoruló családok problémáját fogja kezelni.
  • A bankok saját programjai továbbra is elérhetõek, valamint a napokban is jelentek meg új, egyedi konstrukciók. Az általános termékek a következõk:
  • A tõketörlesztési moratórium azon forint- vagy devizahitellel rendelkezõ ügyfeleknek készült, akik rövid idejû jövedelem kieséssel, illetve fizetési nehézséggel kénytelenek szembenézni. Így az ügyfelek a moratórium idõszakára mentesülnek a hitel tõke részének a fizetése alól, a kamat részt viszont fizetniük kell.
  • A futamidõ hosszabbítási megoldással a lakáshitelek futamidejét lehet további évekkel meghosszabbítani. Ennek hatására a havi törlesztõrészlet csökken. A konstrukció azon forint- vagy devizahiteles ügyfeleknek lehet megoldás, akik az eredetileg tervezettnél tartósan alacsonyabb összeget tudnak csak a törlesztésre fordítani.
  • A devizanem váltás azon devizahiteles ügyfeleknek lehetõség, akik felmérve az átváltás napján adott átváltási árfolyamot és a meglevõ, valamint az új devizanemre vonatkozó árfolyam- és kamatkilátásokat úgy döntenek, hogy egy számukra vonzóbbnak tartott devizára váltanak.

A banki szektor sem lát a jövõbe, így a jövõben esedékes kamatszintek, árfolyamok, gazdasági válsághatások pontos elõrejelzésére bevált módszerek nincsenek. Mindazonáltal a bankoktól, a PSZÁF-tól, a kormányzattól és a hírportáloktól kapott tájékoztatások és elemzések széles körben elérhetõek. Ezek alapján minden lakáshitelesnek fel kell készülnie a saját döntésére. A sok bizonytalansági tényezõ mellett is igaz, hogy mindenki a saját élethelyzetét és a saját pénzügyi lehetõségét ismeri a legjobban. Így bízunk abban, hogy minden hiteles banki ügyfél felelõsen tud arról dönteni, hogy él-e valamelyik a bankjában elérhetõ konstrukcióval, vagy sem.