Egyre zsugorodik Európában a QBE
2014.02.25
A QBE Europe adózás elõtti nyeresége közel felére csökkent az elõzõ évinek. Míg 2012-ben még 327 millió dollárra rúgott, addig tavaly év végén már csak 192 millió dollár volt a biztosító adózás elõtti profitja.

Az igen jelentõs eredménycsökkenés a bruttó díjbevételek csekély emelkedése ellenére következett be, amely 3 százalékkal 5225 millió dollárra nõtt, míg a nettó díjbevételek 8 százalékkal, 3609 millió dollárra híztak 2013-ban.

A QBE európai vezérigazgatója szerint a társaság megfelelõ díjbevétel növekedést tudott elérni a visszafogott árazási környezet ellenére. Tavaly ugyan alacsonyak voltak a katasztrófa veszteségek, azonban az egyedi kárbejelentések normálisnál magasabb szintje, valamint a magasabb jutalékok lerontották az eredményt – tette hozzá Richard Pryce.

2014 során a QBE megszûntette a közvetlen biztosítási mûveleteit Írországban és Svájcban, valamint bulgáriai és romániai leányvállalatainak értékesítésével is megállapodásra jutott. Ennek eredményeképpen a társaság arra számít, hogy 2014-ben a bruttó díjbevételek 11 százalékkal, 4,6 milliárd dollárra csökkennek majd.

Ahol szükséges, ott védekezõ stratégiát és fegyelmezett kockázatvállalást folytatunk – tette hozzá Pryce, aki szerint organikus növekedésre még mindig lehetõsége van a biztosítónak, azonban csak igen visszafogott mértékben, akvizíciót pedig nem terveznek.