Piaclesõ biztosítóknak a részvényei is jobben teljesítenek
2014.02.26
Rövid távon jó hatással vannak az akvizíciók a biztosítók részvényeire, hosszú távon azonban ritkán jelenik meg hatásuk az árfolyamokban – derül ki a Towers Watson és a Cass Business School közös tanulmányából.

Az akvizíciót végrehajtó biztosítók részvényei rövid távon általában jobban teljesítenek, mint az akvizíciós ügyletekben nem érintett társaságoké – állapítja meg jelentésében a két szervezet. A felmérés szerint elõbbi társaságok részvényei az iparági átlagnál 4,2 százalékponttal magasabb árfolyamon forognak az akvizíciós ügyletet megelõzõ és követõ hónapban.

Két évvel az ügylet lezárását követõen ugyanakkor nincs már érezhetõ különbség a részvények értékelésében a biztosításpiaci átlaghoz képest.

A Towers Watson felmérése nem csak a biztosítási ágazatban vizsgálta meg az akvizíciók részvényárfolyamra gyakorolt hatását. Az összes ágazatot tekintve 3800 akvizíciós ügyletet vett górcsõ alá, amelybõl azt a következtetést vonta le, hogy az ügyletben érintett cégek árfolyama rövid távon 2,6 százalékponttal teljesíti túl a globális részvény benchmarkot, az MSCI indexet.

Ebbõl az a következtetés vonható le, hogy a globális befektetõi közösség indokoltnak látja az akvizíciókat és felvásárlásokat a biztosítási szektorban, ugyanakkor továbbra sincs meggyõzõdve az ügyletet követõ idõszakra ígért pénzügyi eredmények bekövetkezésérõl – állítja a Towers Watson.

A legpozitívabb részvényárfolyam eredmények azokból az ügyletekbõl származnak, melyek a felvásárló ország saját országában zajlanak le. Ezek rövid távon jellemzõen 3,8 százalék többlethozamot eredményeznek a befektetõk számára és 7,9 százalékot két évvel az ügylet lezárását követõen. A Towers Watson szerint ugyanis könnyebb hozamot termelni egy ismert piacon, mint egy ismeretlenen.

A felmérés során több mint 250 globális biztosító 2008-2013 közötti M&A terveit vizsgálták meg, amelybõl az derül ki, hogy az egyes piacok vonzerejét tekintve a hazai piac egyértelmû elõnyt élvez az ügyletek kiválasztása során.

A jelentésbõl az is kiderül, hogy a biztosítási szektorban az M&A ügyletek átlag 116 nap alatt zárulnak le, míg a többi szektorban mindössze átlag 70 nap kell a teljesítéshez. Ezt természetesen megmagyarázza a biztosítások természete, ahol a tényleges „termelési költségek” sok évvel a biztosítási szerzõdés megkötése után válnak ismertté, így az akvizíció értékelés és sikerre vitele is hosszabb ideig tart, mint egy átlagos termelõvállalat esetében.

A felvásárlások a biztosítótársaságok számára mindig is sikeres növekedési stratégiát jelentettek, és ez a jövõben sem lesz másképp. A sikerhez azonban minden tényezõt teljes mértékben meg kell ismerni és számításba kell venni, így a felvásárlási célpont hosszú távú stratégiába illeszkedését, a verseny- és a szabályozói környezet eltéréseit és változásait, vagy a kulcs munkavállalók, rendszerek és technológiák megtartásának, átvételének lehetõségeit – hívja fel a figyelmet a Towers Watson.