Elõzetesben a román pénzügyi felügyelet elnöke
2014.02.26
Õrizetbe vették kedden Dan Radu Rusanut, a román pénzügyi felügyelet elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy biztosító érdekeit védte törvénytelenül.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kedden jelentette be, hogy a legfõbb ügyésztõl kéri, forduljon a képviselõházhoz, és kérje bûnvádi eljárás indítását Daniel Chitoiu volt pénzügyminiszter ellen. Õt ugyanebben az ügyben hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Chitoiu képviselõként és volt kormánytagként mentelmi jogot élvez, ellene csak a képviselõház beleegyezésével vizsgálódhatnak.

A DNA szerint Rusanu és Chitoiu a Carpatica Asig Rt. biztosító védelme érdekében dolgozott ki egy sürgõsségi kormányrendeletet, amely lehetõvé tette egy olyan személy - Marian Marzac - kinevezését a felügyelet vezetõtanácsába, aki hajlandó lett volna szemet hunyni a biztosító mûködésével kapcsolatos rendellenességek fölött.

Az októberben elfogadott és hatályba lépett kormányrendelet olyan feltételeket szabott a felügyelet vezetõtanácsi tagjainak, amelyeket a biztosítókat felügyelõ volt alelnök nem teljesített. Így a helyét a Rusanu által támogatott Marzac foglalhatta el. Rusanu a román liberális párt képviselõje volt mielõtt kinevezte a parlament a pénzügyi felügyelet élére, Chitoiu szintén a liberális párt színeiben lett törvényhozó.

Rusanut kedden délelõtt hallgatta ki az ügyészség, amely késõbb közölte, hogy õrizetbe veszi, és elõzetes letartóztatásba helyezését kéri, amirõl huszonnégy órán belül a bukaresti törvényszéknek kell döntenie.

A román Ilie Carabulea üzletember által birtokolt Carpatica biztosító miatt az ügyészek korábban Chitoiu felesége ellen is bûnvádi eljárást indítottak. A vádhatóság szerint Laura Elena Chitoiu a felügyelet egyik igazgatójaként tavaly nyáron közbenjárt azért, hogy a Carpatica igazgatója a felügyeletnek olyan vizsgáztató bizottsága elé kerüljön, amely kevésbé szigorúan mérte fel az igazgató felkészültségét. A többrendbeli befolyás vásárlásával gyanúsított Carabulea, valamint Marzac január végétõl elõzetes letartóztatásban vannak. Õket bûnszövetkezet létrehozásával is gyanúsítják