Minden negyedik magyarnak van hitele
2014.02.26
Minden negyedik magyarnak van hitele, ugyanakkor a banki megtakarítás lehetõségével a lakosságnak csupán 11 százaléka élt tavaly Magyarországon - állapította meg a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérésében.

Az utóbbi idõszakban sokak szereztek kellemetlen tapasztalatokat hitelvállalásaikkal, az elemzõk fõleg ennek tudják be, hogy a hitelfelvételt tervezõk aránya nagyon alacsony Magyarországon. A megtakarítással rendelkezõk köre is folyamatosan szûkült az utóbbi években, azonban a megtakarítók megmaradt csoportja összességében növelni tudta a félretett összeget - mutatott rá Bacher János, a GfK pénzügyi kutatásokért felelõs vezetõje a közleményben.

A felmérés megállapítja: a legtöbb régióbeli országban alacsony a banki megtakarítások hányada, és ehhez képest nagyfokú a lakosság eladósodottsága. A régió országaiban végzett legfrissebb felmérés szerint Csehország, Szlovákia, Németország és Ausztria négyes csoportja élesen elkülönül a többi államtól. Kizárólag ezekre az országokra jellemzõ ugyanis, hogy a vizsgált, 15 évesnél idõsebb korosztály több mint a fele rendelkezik banki megtakarítással. Szintén csak errõl a négy országról mondható el, hogy a lakosság lényegesen nagyobb hányadának van megtakarítása, mint hiteltartozása - áll a GfK összegzésében.

Rámutatnak: Ausztriában és Németországban több mint háromszor annyian rendelkeznek banki megtakarítással, mint hitellel, Szlovákiában és Csehországban is körülbelül kétszer annyi embernek van megtakarítása, mint banki adóssága.

A többi megfigyelt országban ugyanakkor 22 százaléknál is alacsonyabb a banki megtakarítással rendelkezõk aránya, miközben figyelmeztetõek a lakossági eladósodottság mutatói. Szlovénia, Macedónia és Horvátország képez egyfajta választóvonalat a tanulmányban elemzett további 9 ország és az élmezõny között: esetükben a megtakarítással és hitellel rendelkezõk aránya közel megegyezik, és a teljes lakosság körülbelül 20 százaléka tart valamekkora tartalékot bankbetétben. Magyarország a 9. a rangsorban - derül ki a GfK felmérésébõl.