Ezeknek az országoknak a legbiztonságosabb a nyugdíjrendszere
2014.02.28
Közzétette legfrissebb listáját a Natixis Global Asset Management, amibõl kiderül, hogy melyek a legbiztonságosabbnak tartott országok a nyugdíjak szempontjából. A 2014 Global Retirement Index alapján Svájc, Norvégia és Ausztria végzett az élen.

Magyarország a 150 értékelt ország közül a 43. helyre tudott felkerülni, ami a legrosszabb helyezés a visegrádi országok közül.

Az index összeállításához több mint 20 mutató – így az életminõség, egészségügy, pénzügyi helyzet - szerint értékelték a felmérésben résztvevõ 150 országot.

Idén Svájc vette át a vezetést Norvégiától, amely 2013-ban a Global Retirement Index alapján az elsõ helyen végzett. A legjobb tíz ország listájára mindössze két Európán kívüli ország fért fel, méghozzá Ausztrália és Új-Zéland.

Amerika a listán mindössze a 19. helyet foglalta el, a legnagyobb elõrelépést Új-Zéland és Izland érte el, mind a kettõ legalább 10 helyet tudott javítani a tavalyi helyezésén és sikerült is betörni a TOP-20 listára. Ezzel ellentétben Japán például kiesett a lista felsõ részérõl, ahogy Szlovénia és Szlovákia is. Magyarország az értékelések alapján a 43. helyet szerezte meg, viszont nem kell olyan távol menni, hogy az idõskori biztonság szempontjából vonzó helyet találjunk magunknak, a szerzõk szerint Ausztria a képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll.