Lakáspiac: az árak nem, az adásvételek száma nőhet
2020.11.04

Újabb bizonyíték érkezett arról, hogy a korábbi évek tempós, egész országot érintő lakásdrágulás után megtorpantak az árak, elsősorban a használt lakóingatlanok esetében. A következő időszakban a járványhatás lecsengése, az állami lakásprogram új elemei elsősorban a lakásadásvételek számában hozhat emelkedést - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a KSH legújabb árstatisztikáin és az ingatlan.com-on eladásra meghirdetett lakóingatlanokra érkezett 9 millió érdeklődés adatain alapul.

Az árdeficit ott van a piacon

A hivatalos adatok szerint 6,7 százalékkal csökkent éves szinten használt lakások ára az idei második negyedévben. Ennél nagyobb áresésre 2016 óta egyik negyedévben sem volt példa. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az árak hanyatlása nem jelent meglepetést, a koronavírus-járvány első hulláma miatt elrendelt korlátozások visszafogták a lakáspiacot is. Mind a kereslet, mind a kínálat visszafogott volt. Ez mutatja az is, hogy a lakásadásvételek száma is csökkent az előző évhez képest az idén.”

A szakember szerint egyelőre az ingatlanpiac, azon belül is elsősorban a használt lakások még nem heverték ki az árdeficitet. Egyelőre a kivárás, bizonytalanság jellemzi a vevőket és eladókat egyaránt. Ezt mutatja, hogy az ingatlan.com adatai szerint szeptember vége, októberben visszaesett a kereslet, az egy évvel korábbi szinthez képest 35 százalékkal. “A keresletcsökkenés pedig egyrészt a koronavírus-járvány erősödő második hullámával, az ezzel összefüggő bizonytalansággal magyarázható. Másrészt pedig azzal, hogy megjelentek az állami lakásprogram bővítéséről szóló hírek, amelyek szerint 2021-ben visszatér a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos kedvezmény keretében vásárolt lakások illetékkedvezményt kapnak, valamint elindul az állami lakásfelújítási program, amelynek keretében maximum 3 millió forintos támogatást kaphatnak a korszerűsítéshez a gyermekes családok.

Téli álom jöhet, de az ébredés után sem lesz drágulás

“A következő hónapok kivárása idén téli álmot hozhat a lakáspiacra. 2021-től azonban élénkülhet a kereslet, és visszatérhetnek a vevők és az eladók is, mivel ekkor lépnek életbe az új támogatások.” - mondta Balogh László.

A várható élénkülés miatt azonban nem valószínűsíthető a drágulás, sokkal inkább nagyobb lesz a forgalom, azaz több lakóingatlan cserélhet majd gazdát. Áremelkedésre azért nem lehet számítani, mert az utóbbi évek áremelkedése miatt a vásárlóerőben nagyon kevés tartalék maradt. Ezt jelzik többek között a tavalyi lakásforgalmi adatok is: 2019-ben az adásvételek száma 4 százalékkal, 157 ezer darabra csökkent. Az ingatlan.com szakértője szerint ez nem amiatt történt, mert kevesebben szerettek volna költözni, hanem azért, mert drágábbak lettek az ingatlanok.