Ezek a veszélyek leselkednek leginkább a nõkre
2014.03.10
A Groupama Garancia Biztosító szakértõ bevonásával összegyûjtötte azokat a baleseteket és háztartási veszélyforrásokat, melyekre kifejezetten érdemes odafigyelniük a nõknek. A káresetek elemzése alapján megállapítható, hogy a hölgyek sokkal több esetben érintettek a lakásbalesetek és rablótámadások kapcsán, mint a férfiak. A biztosítótársaság adatai alapján a férfiak szenvednek legtöbbször kárt autójukkal, azért a hölgyeknek is érdemes figyelmesen vezetniük!

„A számok és a szakértõi vélemények is alátámasztják, hogy míg a férfiak általában többször barkácsolnak a garázsban, fúrnak-faragnak a lakásban, a hölgyeket jellemzõen több baleset éri a fürdõszobában, illetve a konyhában” – mondta Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának fõosztályvezetõje, akinek segítségével összegyûjtöttük azokat a példákat, amelyekre fokozottan érdemes a hölgyeknek odafigyelniük.

1. Konyhai balesetek – fõzés

Bár a férfiak egyre nagyobb szerepet vállalnak a háztartásban, segédkeznek a konyhában, általánosságban elmondható, hogy fõzés közben a nõket sokkal több baleset éri. Emellett a Groupama Garancia Biztosító 2013-as adatai alapján 55,8%-ban hölgyek szenvedtek el otthonukban lakáskárt. A biztosító társaság szakértõje szerint az egyik leggyakoribb lakásbaleset a konyhai tûzkárokhoz kapcsolódik. „Az egyik leggyakrabban elõforduló hiba, hogy az elfoglalt háziasszonyok fõzés közben ottfelejtik a tûzhelyen az olajos serpenyõt, és az ebbõl keletkezõ tûz elõször felgyújtja a szagelszívót, majd a konyhabútort”- mondta a szakértõ.

Tipp a védelemre: Fogadjuk el, hogy nem lehetünk egy idõben több helyen. Ha fõzünk, soha ne hagyjuk õrizetlenül a konyhát, mert akár életveszélyes is lehet az okozott kár!

Vigyázz a reggeli kávéfõzéssel!

Sokaknak egy forró feketével indul a nap, így tartsuk szem elõtt, hogy a második legveszélyesebb konyhában végzett tevékenység a kávéfõzés. A kávéfõzõ robbanása nagyon kockázatos és sajnos nagyon gyakran elõfordul!

Tipp a védelemre: Szerencsére a modern kávéfõzõk kialakítása egyre biztonságosabb, azonban arra is fontos odafigyelni, hogy a kávéfõzõt mindig alaposan tisztítsuk ki használat után, mert az eltömõdött szelepekben túlnyomás keletkezhet, amely a készülék felrobbanásához is vezethet.

2. Lopás

A lakásbiztosításhoz tartozó kiegészítõ szolgáltatás alapján igen sok bejelentés érkezik a Groupama Garancia Biztosítóhoz rablással kapcsolatban. 2013-ban 60,6%-ban nõket fosztottak meg értékeiktõl, így a beérkezett kárbejelentések arányát tekintve elmondható, hogy több esetben érintettek a nõk az otthoni, de akár az utcai rablások során is, mint a férfiak. „Értékeinkre fokozottan figyeljünk és körültekintõen zárjuk a lakás ajtaját, ha meghitt vacsorára sietünk kedvesünkkel. Éppúgy fontos az utcán is táskánkat kezünk ügyében, biztonságban tartani, ugyanis a tolvajok számára a legnépszerûbb nõi értéktárgyak továbbra is a táska és az ékszerek” – teszi hozzá Dr. Pálvölgyi Zsuzsanna, a Groupama Garancia Biztosító szakértõje.

Tipp a védelemre: Mivel sajnos egyre trükkösebb rablási megoldásokkal találkozhatunk akár az otthoni rablások esetében, akár a tömött közlekedési jármûveken, a zsúfolt bevásárlóközpontokban, mindig ügyeljünk arra, hogy értékeinket biztonságban tudjuk, táskánk pedig mindig legyen bezárva.

3. Autós károk

A biztosítótársasághoz 2013-ban beérkezett kötelezõ gépjármû- felelõsségbiztosítás és Casco kárbejelentések alapján a károk elszenvedõi 60,5%-ban férfiak voltak. Ha csak a hölgyek által tett kárbejelentéseket vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a parkolás közben elszenvedett anyagi kár a leggyakoribb.

Tipp a védelemre: Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy beférünk a parkolóhelyre, ne kísérletezzünk, inkább keressünk egy másikat. Akkor se próbálkozzunk, ha nagyon sietünk, mert sokkal több idõbe és energiába kerül, ha tévesen mérjük fel autónk méretét, mint az, ha ugyanennyi idõ alatt keresünk egy megfelelõ parkolóhelyet.