Egymilliárd dollárnyi kárt okozott a biztosítóknak a februári tél
2014.03.11
A kemény téli idõjárás hatására egyedül februárban egymilliárd dollárnyi biztosítói kár keletkezett – derül ki az Aon Benfield havi jelentésébõl.

Az Aon Benfield február havi katasztrófa-összefoglalójából kiderül, hogy Japán egyes részein például igen jelentõs, rekord mennyiségû hó esett múlt hónapban. A japán biztosítók elõzetes becslései szerint akár a 60 milliárd jent (130,84 milliárd forint) is elérhetik majd a kárkifizetések.

Az Egyesült Államokban a február közepi téli viharok okoztak nagyobb károkat a biztosítóknak, összesen több mint 250 millió dollár értékben, míg a hónap elején az USA keleti részén végigsöprõ viharok több mint 150 millió dollárnyi biztosítói kárt eredményeztek az elemzés szerint.

Nagy széllel és heves esõzésekkel járó viharok Nyugat- és Közép-Európát is érintették februárban. Ezek közül a legjelentõsebb, a Tini szélvihar, becslések szerint mintegy 500 millió eurónyi biztosítói kárt okozott Írországban és az Egyesült Királyságban – állítja az Aon. A hurrikán-erejû szél háztetõket tépett le, fákat csavart ki, az áramszolgáltatásban és a közlekedésben is komoly fennakadásokat okozott.

Kisebb viharok Franciaországban, Spanyolországban, Szlovéniában, Szerbiában és Horvátországban is okoztak károkat, melyek összesen mintegy 300 millió euró gazdasági kárt eredményeztek.