Eldõlt: 2016-tól élnek az új biztosítói tõkeszabályok
2014.03.12
Az Európai Parlament kedden megszavazta az Omnibus II irányelvet, amely az Európai Unió biztosítóira és viszontbiztosítóira vonatkozó kockázati tõkeszabályok, a Szolvencia II végrehajtását szabályozza.

A Szolvencia II bevezetése már hosszú évek óta késlekedik, most azonban végre eldõlt: 2016. januárjában életbe lépnek az új tõkeszabályok.

A Fitch Ratings keddi nyilatkozatában azt írta, hogy még mindig vannak olyan szabályozási területek, melyek véglegesítésre várnak, az Európai Parlament döntése azonban biztosítja, hogy ez 2016. januárjáig megtörténjen.

A biztosítók jelenlegi felkészültségi szintje és a várható átmeneti rendelkezések alapján a hitelminõsítõ nem tarja valószínûnek, hogy a Szolvencia II változásokat eredményezne a biztosítótársaságok minõsítésében a következõ néhány évben.

Az Európai Parlament egy igen fontos lépést tett az európai biztosítási ágazat modern és kockázatalapú szolvencia rendszerének bevezetése felé – fogalmazott Michel Barnier, az Európai Bizottság belsõ piacokét és szolgáltatásokért felelõs biztosa. Barnier szerint az új szabályok biztonságosabbá és versenyképesebbé teszik az európai biztosítási iparágat, így a régóta várt és fontos reform végre valósággá válhat.