Gépek vigyázhatnak otthon a betegekre
2011.08.15
Az egészségügyi és wellness technológia utóbbi években tapasztalt robbanásszerû fejlõdésével jelentõsen javult az idõsödõ lakosság lehetõsége, hogy függetlenek maradjanak, és egészségükre vigyázhassanak.

A legújabb vérnyomásmérõk már olyan beépített programokat tartalmaznak, melyek tárolják és elemzik a korábbi mérési eredményeket, de akadnak olyan mérlegek is, melyek számítógéppel kommunikálva grafikonon ábrázolják a páciens súlytörténetét, és megfelelõ egészségügyi programot javasolnak hozzá. Szerencsére ezen berendezések ára is csökkenni látszik.

Léteznek már olyan speciális otthoni vérvételhez szükséges készletek is, melyekkel otthon, a kórháztól távol is elvégezhetõk bizonyos vérvizsgálatok.
Ezek az eszközök nem csak javítják a páciensek egészségi állapotát, de segítségükkel akár is meg is elõzhetõ egy-egy egészségügyi probléma, akár a stroke is. A rendszeres vérvizsgálat azonban elengedhetetlen.

A szívelégtelenségben szenvedõ idõsek számára például nélkülözhetetlen, hogy minden nap megmérjék súlyukat, mivel szervezetük hajlamosabb víz visszatartására, amely akár a tüdejükbe is bejuthat. A hirtelen súlynövekedés például ennek a jele is lehet, amelyet ha idõben észlelnek, és megfelelõ mennyiségû vízhajtóval kezelik, megelõzhetõ a baj. Egyszóval ezek az otthoni ellenõrzõ készülékek valóban életmentõek lehetnek.

Az egészségügyi berendezések piacának egyik különösen gyorsan növekvõ szegmensébe a telemonitoring berendezések tartoznak. Ezen berendezések árai az Egyesült Államokban jelentõsen csökkent az utóbbi években: áruk 400 dollár körül kezdõdik, azonban az eszközöket bérelni is lehet. A legegyszerûbb berendezések saját maguk tárolják az vizsgálati eredményeket, de sok eszköz automatikusan továbbítja az adatokat akár az otthonon kívülre is.

Egyes berendezések képesek arra is, hogy a páciens otthoni mozgását követve jelezzék, ha a személy elesett, és 30 másodpercen belül nem kelt fel, így azonnal segítséget hív a beteghez.