Nem értik a kkv-k a biztosításokat
2011.11.25
A spanyol és francia kis- és középvállalkozások értik legkevésbé a nekik szóló biztosítási konstrukciókat – derül ki a Hiscox legfrissebb elemzésébõl.

A megkérdezett spanyol és francia kkv-k mindössze 36%-a érti teljes mértékben a rendelkezésükre álló biztosítási konstrukciókat, ugyanennyien vannak tisztában azzal is, hogy milyen kockázatok fedezetére lehet biztosítás kötniük. A német kkv-k sem teljesítettek sokkal jobban: közülük 37% adott hasonló választ.

Hollandiában a megkérdezett vállalatok 49%-a van tisztában a biztosítási lehetõségeivel, de még így is a britek mögött kullognak, ahol a kkv-k 53%-a adott pozitív választ.

A francia válaszadók 32%-a azt mondta, hogy csak a legszükségesebb vagyonbiztosításokat kötik meg, illetve a törvény által elõírtakat, mint például a munkáltatói felelõsségbiztosítás. Spanyolországban a válaszadók 28%-a csak a kötelezõ fedezeti elemeket vásárolja meg, míg a német válaszadóknak mindössze 21%-a.

A francia kis- és középvállalkozások kötik ugyanakkor legnagyobb arányban a legmagasabb szintû szakmai felelõsségbiztosítást. A válaszadók 26%-a azt mondta, hogy biztosítva van a vállalkozás által elkövetett olyan hibákért, melyekért akár peres eljárásban is részesülhetnének, szemben a spanyol 14%-os, vagy a német, holland 15%-os aránnyal.

A kkv-k felsorolták azokat a fõ üzleti kockázatokat, melyek ellen jelenleg nem kötnek biztosítást. A lista élén az ügyfelek nemfizetési kockázata állt 57%-kal (különösen magas volt ez az informatikai és média szektorban (71%)). Az ügyfelek által kezdeményezett perek (23%) szerepeltek a második helyen a jelenleg nem biztosított kockázatok listáján, míg a vagyontárgyakban keletkezõ károk, illetve a kulcsfontosságú személyek halálát, illetve rokkantságát egyaránt 18% említette.