Nyereséges évet zárt a Groupama
2014.03.26
A 2013. december 31-i adatok alapján a Groupama kombinált díjbevétele elérte a 13,7 milliárd eurót, amely a bázishoz viszonyítva 2,3%-os csökkenést jelent. A változás ugyanakkor a Csoport stratégiai célkitûzéseivel összhangban van, miszerint a hangsúly nem a díjbevételen, hanem a profitabilitáson van. Ennek megfelelõen a 2012-es veszteséghez képest tavaly 283 millió eurós nettó eredményt ért el a Csoport.

A vagyon- és felelõsségbiztosítások terén a Csoport díjbevétele 1,5%-kal nõtt, mivel a kockázatvállalás szigorúbb feltételek mellett zajlott, és a díjak növelését célzó politikát követtek. Franciaországban a Csoport a legtöbb tevékenységi területen megerõsítette pozícióját, köszönhetõen a piacinál sokszor nagyobb mértékû növekedésnek.

A unit-linked termékekbõl származó bevétel jelentõsen nõtt, azonban az euró alapú megtakarítási tevékenység díjbevétele jelentõs csökkenést mutat az érintett termékek profitabilitását negatívan befolyásoló alacsony kamatkörnyezet miatt.

Franciaország

Tavaly év végén a franciaországi biztosítási tevékenység díjbevétele elérte a 10,8 milliárd eurót. A vagyon- és felelõsségbiztosítási tevékenység díjbevétele továbbra is növekvõ tendenciát mutat: a 3,6%-os növekedés meghaladja a piaci növekedés mértékét. A javulás különösen a lakossági és vállalati biztosítások ágazatának köszönhetõ, amely 3,4%-kal nõtt. A szigorúbb feltételekkel történõ kockázatvállalás ellenére a szakmai felelõsségbiztosítás (+8,5%), a lakásbiztosítás (+5,6%), illetve az egyéni gépjármû-biztosítás (+1,8%) ágazatok a piaci teljesítménynél jobban teljesítettek. A mezõgazdasági biztosítási ágazat díjbevétele jelentõsen, 6,6%-kal nõtt, így 2013 végén elérte a 976 millió eurót.

A személybiztosítási díjbevétel 5,6 milliárd euró, azaz 7,8%-kal csökkent. A unit-linked befektetések 46%-kal nõttek, így jelenleg az egyéni megtakarítások összes befektetéseinek 13,3%-át teszik ki, szemben a 2012. december 31-i 9%-kal. Az egészség- és balesetbiztosítási díjbevétel aránya 5 százalékponttal nõtt, így a teljes személybiztosítási díjbevétel 55%-át tette ki 2013 végén.

A magyar siker húzta fel a nemzetközi eredményeket

A Csoport nemzetközi szinten 11 országban van jelen, fõként Európában. Magas növekedési potenciál jellemzi Törökországban és Kínában, ahol a Csoport vezetõ helyet foglal el a külföldi nem-élet biztosítók sorában, köszönhetõn 184 millió eurós díjbevételének. A nemzetközi leányvállalatok díjbevétele 2013. december 31-én 2,6 milliárd euró volt, ami 1,5%-os visszaesést jelent a 2012. december 31-i adathoz képest.

A vagyon- és felelõsségbiztosítások díjbevétele 1,9 milliárd euró volt év végén, ami az elõzõ idõszakhoz képest 3,9%-os csökkenést jelent. Ez a változás elsõsorban a gépjármû-biztosítási ágazat visszaesésének köszönhetõ (beleértve a flottákat is), amely a vagyon- és felelõsségbiztosítási díjelõírás több, mint 67%-át teszi ki. Az ágazat 7,2%-os csökkenést realizált, amely egyrészt a több országban is uralkodó kedvezõtlen piaci körülményekkel, másrészt az Olaszországban, Törökországban és Romániában alkalmazott szigorúbb kockázatvállalási politikával magyarázható. A mezõgazdasági biztosítási ágazat jelentõs, 23,5%-os növekedése, fõként Törökországban, valamint a vállalati és önkormányzati ágazat 4,9%-os növekedése részben ellensúlyozza a fenti tendenciát.

A személybiztosítások díjbevétele 5,1%-os növekedést követõen 757 millió euró, ami a megtakarítási és magánnyugdíj-biztosítási területen mért 13,5%-os növekedésnek tudható be. E növekedést az olaszországi és magyarországi sikeres értékesítési kampányoknak köszönhetõ - közölte a társaság.

Ismét pozitív eredmény

A Csoport nettó eredménye 283 millió euró volt 2013. december 31-én, szemben a 2012. december 31-i -589 millió eurós eredménnyel. A 2013. évi gazdasági mûködési eredmény 16 millió euró, szemben a 2012. évi -78 millió eurós eredménnyel, ami összesen 94 millió euró növekedést jelent. Az általános javulás oka, hogy – stratégiájának megfelelõen – a Csoport a mûködési hatékonyságra törekedett. A Csoport általános költségek csökkentését célzó proaktív programja, mely az összes vállalatra és minden költségnemre kiterjedt, kedvezõ eredményt hozott: az általános költségek két év alatt 270 millió euróval csökkentek. A nem-élet kombinált hányad a Franciaországot sújtó rendkívüli idõjárási események ellenére 2,3 százalékponttal javult, így 2013-ban 100,8%.

Franciaországban a gazdasági mûködési eredmény 33 millió euró, ami 2012-höz képest 55 millió eurós növekedést jelent. Nemzetközi szinten a gazdasági mûködési eredmény 58 millió euró. A nem-élet kombinált hányad 1,5 százalékponttal javult, így 2013-ban 100,5%.

A banki és pénzügyi tevékenység 13 millió eurós növekedéssel járul hozzá a Csoport 2013. évi gazdasági eredményéhez.

A Groupama 2014-ben is a nyereséges fejlõdést célzó stratégiát követi, melynek középpontjában az ügyfél áll, és melynek fõ célkitûzései közé tartozik a 98%-os kombinált hányad a nem-élet ágazatban, az egészség- és balesetbiztosítások arányának növelése, a megtakarítások diverzifikált jellegének erõsítése a unit-linked termékek és a banki megtakarítások arányának növelésével, az „1/3 euró alapú – 1/3 unit-linked – 1/3 banki” megoszlás megvalósításával.

Kölcsönös kompozit biztosítóként, az adott területeken biztos helyet elfoglaló, az innovációt és a munkatársak elkötelezettségét támogató Groupama bízik új stratégiájának sikerében - olvasható a közleményben.