Zavart okoznak a last minute jogszabályváltoztatások
2014.03.27
Kisebb zavar alakult ki Brüsszelben, miután a biztosítási ágazat az utolsó pillanatban kilobbizta, hogy a nyugdíjalapokra vonatkozó IROP II irányelv egyik legfõbb rendelkezése módosításra kerüljön.

Egy uniós forrás az IPE.com információit megerõsítette, miszerint a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények tevékenységérõl és felügyeletérõl szóló irányelv (IORP-irányelv) felülvizsgált változatában a határokon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó nyugdíjalapokra vonatkozóan is teljes tõkefedezetet írnak elõ. Ez jelentõsen eltér attól a széles körben elterjedt jogszabálytervezettõl, amely ezekre a nyugdíjalapokra nem írt elõ teljes tõkefedezetet.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) egyik tagja kifejezetten nehezményezte a biztosítók nem kívánatos befolyásolását. Az Európai Bizottság egyik tagja azt mondta, nem lesz változás az új szövegben, vagyis a finanszírozási követelmények változatlanok maradnak az eredeti IORP-irányelvhez képest. Ez valójában azt jelenti, hogy a határokon átnyúló alapok esetében teljes tõkefedezetet várnak el, míg a nemzeti nyugdíjalapok esetében nem.

A forrás szerint a Bizottság azért döntött így, mert az IORP-irányelv felülvizsgálata nem a finanszírozásról szól, ráadásul nincs értelme arra ösztönözni a nyugdíjalapokat, hogy enyhítsenek fennálló finanszírozási helyzetükön.

Két évvel ezelõtt Michel Barnier, az EU belsõ piacért és szolgáltatásokért felelõs biztosa egy nyilvános meghallgatáson azt mondta, hogy az IOPR-irányelv felülvizsgálatának elsõdleges oka, hogy hozzájáruljon a növekedéshez és a foglalkoztatottság növeléséhez, és jobban ki lehessen használni az egységes piacot. Ennek érdekében méretgazdaságosságra kell törekedni – állította akkor Barnier – melynek elérését nagyban akadályozza a teljes tõkefedezet elõírása.

Az ír nyugdíjpénztárak szövetségének vezetõje szerint a mostani irányváltás igen furcsa döntés, hiszen az IOPR II-nek pont az volt a célja, hogy még több határon átnyúló szolgáltató jöjjön létre.

Az irányelv végleges szövegét várhatóan pénteken teszik közzé, amelyben a pénztárak irányítására, átláthatóságára és hosszú távú befektetési stratégiáira vonatkozó rendelkezések is szerepelnek majd.