Kényszervállalkozók és minimálbéresek nyugdíjkilátásai
2014.03.27
A nyugdíjrendszer bizonytalanságának csak egyik oka az öregedõ társadalom, és az aktív, dolgozó lakosság számának csökkenése. A másik súlyos probléma, hogy hazánkban minden harmadik adófizetõ csak a minimálbér után fizet adót és nyugdíjjárulékot. Ez nemcsak az állam számára jelent bevételkiesést, hanem a minimálbérre bejelentett munkavállalók, vállalkozók nyugdíjkilátásaira is negatív hatással van.

Az öregségi nyugdíj alapját kizárólag a bejelentett fizetés képezi, tehát az ezen felül kapott dolgozói „juttatás” vagy vállalkozásból kivont pénz nem növeli a majdani nyugdíj összegét.

A kényszervállalkozói létforma igen elterjedt Magyarországon. A KSH adatai alapján jelenleg közel 400 ezer egyéni vállalkozó van hazánkban, a nem hivatalos becslések szerint ez a szám akár a duplája is lehet. Köztudott, hogy eltérõ okokból ugyan, de a vállalkozók egy része minimálbérre van bejelentve. A nyugdíj szempontjából ez azt jelenti számukra, hogy csak a minimálbér után számítják a leendõ nyugdíjukat. Érdemes tehát felkészülniük arra, hogy rendszeres és megfelelõ mértékû megtakarítás hiányában nagyon alacsony nyugdíjjal kell majd számolniuk. A (kényszer)vállalkozók számára különösen nagy érvágást jelenthet, ha munkaképtelenné válnak, és nem jutnak bevételhez. Az elérhetõ nyugdíjbiztosítások egy része erre is kínál megoldást.

Még súlyosabban érinti ez a probléma a magyar munkaerõ-piacon 10-17%-os arányban jelen lévõ, ugyanakkor adó- és járulékfizetés szempontjából „láthatatlan” feketemunkásokat (Munkaerõ-piaci tükör, 2012). Közülük egyáltalán nem számíthatnak nyugdíjra azok, akik nincsenek bejelentve. A keresetük bizonyos része (pl. minimálbér) után járulékfizetõk is csak mostani bevételük töredékét kapják kézhez idõs korukban.

Mekkora nyugdíjra számíthat az az 50 éves férfi, aki egész életében minimálbérre volt bejelentve?
Az Aegon nyugdíjkalkulátorával kiszámoltuk, hogy egy 50 éves férfi, aki 20 éves kora óta dolgozik, és mindvégig minimálbérre volt bejelentve, körülbelül 50 ezer Ft-ot kap havonta nyugdíjas korában.

Ez az összeg a legóvatosabb becslések szerint is fele vagy harmada annak, amibõl ez a férfi jelenleg él. Jelentõs életszínvonal-romlásra kell tehát készülniük azoknak a minimálbéreseknek – akár kényszervállalkozók, akár alkalmazottak -, akik csak a hivatalosan bejelentett bérük után járó nyugdíjból szeretnének élni idõskorukban. Célszerû tehát elõrelátóan tervezniük, és anyagi lehetõségeikhez mérten rendszeresen megtakarítaniuk nyugdíjas évekre.

„A januártól bevezetett adójóváírás régóta meglévõ hiányt pótol az egyéni élet- és nyugdíjbiztosítási piacon. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka jár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként a befizetõnek. Az adójóváírás legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehetõ igénybe” – hívta fel a figyelmet Tavaszi Beatrix, az Aegon Magyarország életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója.

Az Aegon Magyarország oldalán egy speciális online nyugdíjkalkulátor segítségével most bárki kiszámolhatja, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthat, és mekkora összeget kell félretennie, hogy a mostani igényeknek megfelelõ, gondtalan nyugdíjas éveket biztosíthasson saját maga számára.

A nyugdíjkalkulátort megtalálják a www.nyugdijkalkulator.aegon.hu vagy a www.nyugdijszamolo.aegon.hu oldalon.