Indulnak az agrárbiztosítások: idén is 10,67 millió eurót ad a gazdáknak az állam
2014.03.31
Indul a mezõgazdasági biztosítások új szezonja. Az idén is, akárcsak tavaly 10,67 millió euróval támogatja az állam a gazdákat, ha biztosítást kötnek terményeikre. Tavaly és tavalyelõtt nem adtak el annyi agrárbiztosítást, hogy kimerüljön a kassza, a biztosítók pedig egyelõre nem merik megtippelni, hogy idén elfogy-e a keret – írja a Vg.hu.

A termelõk a biztosítási díj maximum 65 százalékát igényelhetik majd vissza, ha megkötik a szerzõdéseket. 2012-ben az akkor még nem egészen 10 millió eurós keretnek viszont kevesebb, mint 30 százalékát használták fel, tavaly is csak 90 százalékig merült ki a kassza.

A 2014-es idõszakra egyébként már tavaly novembertõl is lehetett szerzõdést kötni a téli fagykárok kockázata miatt – mondja Máhig Attila, a Groupama Garancia nem életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója. Az idei tél azonban enyhe volt, így erre a kockázati elemre kisebb volt a kereslet.

Ezekre a határidõkre kell figyelni

A három hazai agrárbiztosító közül a Generali május 15-ig fogadja be a kérelmeket, ez a dátum ugyanis idén is az a határidõ, amíg az egységes kérelmet, amelyben a díjtámogatási igényt is jelezni kell, úgy lehet benyújtani, hogy a termelõ megkapja a maximális támogatást. Az Allianz pontos dátumot nem közölt, de azt elmondták: a tavaszi szezonban a növénybiztosítási szerzõdéseket jellemzõen az elsõ jégesõk lehullásáig fogadják be a biztosítók.

Az egységes kérelmet május 15-t követõen még várhatóan 25 napig be lehet majd ugyan adni, de minden egyes nap késlekedéssel 1 százalékkal csökken majd a megállapított támogatási összeg.

A szerzõdéskötések és módosítások végsõ határideje minden évben augusztus 25., a biztosítási díj megfizetésérõl szóló igazolást pedig november 15-ig kell elküldeni a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára.

Egyre többen veszik igénybe

A tavalyi tapasztalatok alapján a biztosítók úgy látják, egyre több gazda áll rá a támogatott konstrukciókra. Az Allianznál például 2012-ben csak a növénybiztosítások fele tartozott a támogatott kategóriába, tavaly már a háromnegyedük. A másik két piaci szereplõnél nem ennyire markáns a támogatott biztosítások aránya, a Generalinál 1,2 milliárd forintot tett ki tavaly a támogatott konstrukciók díjbevétele, a nem támogatottaké eközben elérte a 2,1 milliárd forintot. A Groupama Garanciánál a növénybiztosítások záró állománydíja 4 milliárd forint fölött volt tavaly, ennek viszont csak egy kis része volt támogatott – mondta Máhig. A támogatott biztosításoknál magas, 30 százalékos az önrész, emiatt mindegyik piaci szereplõnél általános tapasztalat, hogy a gazdák keresik a kiegészítõ önrész biztosítást, szinte minden szerzõdés mellé kötnek ilyet.

Kárkifizetések

Tavaly kegyes volt az idõjárás a biztosítókhoz. A Groupama Garancia a támogatott konstrukciókból származó károkra mindössze 400 millió forintnyi kártérítést fizetett ki, bár a kárbejelentések száma meghaladta a 360-at. Az Allianz a támogatott biztosításokkal kapcsolatban csaknem 2 ezer kárbejelentést kapott, és 900 millió forintot fizetett ki a gazdáknak, és a nem támogatott biztosításoknál hasonló nagyságrendû kártérítést fizetett. A Generali a támogatott és a nem támogatott konstrukciókra együttesen 1,4 milliárd forintnyi kártérítést adott a gazdáknak.

A legrosszabb év az utóbbi idõben a 2010-es volt a biztosítók számára, akkor a mezõgazdasági biztosításokból származó díjbevétel mindössze 7,6 milliárd forint volt, és ennek a másfélszeresét, 11,6 milliárdot fizették ki végül a károsult gazdáknak.