Elvenné az állam az egészségbiztosítók profitját
2012.02.14
Óriási többletbevételre tettek szert a németországi egészségbiztosítók a közelmúltban, jórészt a munkanélküliség jelentõs visszaszorulása miatt. Az egészségügyi miniszter ezért az összeg egy részét visszautaltatná velük a járulékfizetõk számlájára.

Ahogy arról az InfoRádió is beszámolt, az egészségbiztosítók tavalyi bevétele jóval meghaladta az eredetileg számítottat. A berlini egészségügyi minisztérium is megerõsítette, hogy közel 30 biztosító intézet több millió euró többlettel rendelkezik.

A magánbiztosítók engedélyezése óta a németországi alkalmazottak választhatnak az állami ellenõrzés alatt álló és a magánbiztosító intézetek között, melyek kínálata jelentõsen eltér egymástól. Míg azonban a magánbiztosítók a havi díj befizetésének elmaradása esetén bárkit kizárhatnak, az államilag ellenõrzött biztosítók kötelesek a munkanélküliek egészségügyi ellátásának fedezésére is.

Ha a magánbiztosítók költségvetésében hiány mutatkozik, az egészségügyi minisztérium a segítségükre siet a mérleg kiegyenlítésében. Így szinte magától értetõdik, hogy többletbevétel esetén sem dönthetnek egyedül a milliók felhasználásáról – véli a német egészségügyi miniszter.

Daniel Bahr helytelennek tartná, ha a tavaly befolyt többlet milliókat csupán tartaléknak tekintenék, szerinte az összeg egy részét vissza kellene utalni a biztosítást fizetõk számlájára.