Nem változtatott a bankolási szokásokon a tranzakciós adó
2014.03.31
Teljes mértékben áthárították a bankok a tavaly januárban bevezetett, majd nyáron megemelt kulcsú tranzakciós illetéket 2013 októberére - írja az Mfor.hu. A jegybank hétfõn publikált MNB-szemléjének egyik tanulmánya szerint a megemelt pénzügyi díjak azonban egyelõre nem okoztak változást a bankolási szokásainkban.

A pénzintézetek mind a háztatásoknak, mind a vállalatoknak nyújtott számlacsomagjaikban 2013 második félévére mind a készpénzfelvétel, mind az átutalás, mind a bankkártyás fizetések esetében a tranzakciós díjat meghaladó mértékben emelték áraikat. Egy kivétel van, a vállalati bankkártyás fizetés, ahol kisebb volt a díjak emelkedésének üteme.

A bankok viselkedése egyébként eltérõ volt a lakossági és a vállalati szegmensben. Míg a vállalatok esetén a pénzintézetek szinte egységesen a tranzakciós illeték mértékével emeltek (0,65 százalék készpénzfelvétel és 0,3 százalék bankkártyás fizetés esetén), addig a lakosságnál sokkal nagyobb volt a szórás. A vállalati díjaknál ráadásul elképzelhetõ, hogy a nagyobb cégek még kevesebbet fizetnek, mivel tárgyalásaik során a publikus díjtételeknél kedvezõbbek feltételeket érhetnek el.

A jegybanki tanulmány szerint a kártyás fizetések esetén nem feltétlenül az egyes tranzakciók során fizetendõ díjak emelkedtek, hanem az éves kártyahasználatért kell lényegesen többet fizetni.

A jelenleg elérhetõ adatok alapján a tranzakciós illetékek bevezetése nem változtatta meg bankolási szokásainkat, tehát egyelõre nem igazolódtak azok a félelmek, miszerint jelentõsen nõne a készpénzforgalom, vagy a vállalatok a tranzakciós illeték bevezetése miatt pénzügyi tevékenységeiket országon kívülre szervezték volna.

Nemzetközi tapasztalatok alapján más országokban sokkal gyorsabb volt az ügyfelek alkalmazkodása, igaz, azokban az országokban nem volt maximalizálva az illeték felsõ határa.