Menekülhetnek a cégek a tranzakciós adó elõl!
2012.06.18
Fennáll a veszélye annak, hogy bizonyos cégek, cégcsoportok más országok bankjaiba helyezik ki pénzforgalmukat, ha túlságosan nagynak érzik a sárgacsekk-adóként is ismert tranzakciós illeték terhét - idézi Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelõs tárca nélküli minisztert az Origo.hu.

Varga Mihály az Echo Tv vasárnapi, Heti mérleg címû mûsorában elmondta, ennek kedvezhet az is, hogy július elsejétõl életbe lép az úgynevezett SEPA (Single Euro Payments Area) rendszer, amelynek lényege, hogy az uniós gazdaságokban ezután bármelyik bank, bármelyik országban vezethet például forintszámlákat, mûködtethet forintelszámolást. Megjegyezte: ezt a kormány eddig nem vette figyelembe.

\"Nem volna szerencsés, hogy a cégek tömegesen az országhatárokon túlra vigyék a pénzforgalmunkat, ezért erre a problémára a kormányzatnak is reagálnia kell, és meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyekkel Magyarországon belül tartható a pénzmozgás. Olyan megoldást kell találni, amely nem hozza lehetetlen helyzetbe ezeket a cégcsoportokat sem\" - jelentette ki Varga.