Növekszik a háztartások pénzügyi vagyona
2014.04.01
A jegybank legfrissebb, a nemzetgazdaság pénzügyi számláiról szóló statisztikája alapján a tavalyi év utolsó három hónapjában 547,5 milliárd forinttal nõtt a háztartások pénzügyi vagyona, az éves növekedés pedig 2210 milliárd forintot tett ki – írja az Mfor.hu.

A tavalyi év utolsó három hónapjában a készpénz és betétállomány 171 milliárddal, míg részvények és részesedések értéke 284,5 milliárd forinttal duzzadt - utóbbi elsõsorban a befektetési jegyek állománynövekedésének köszönhetõ.

Tavaly, de még inkább a 2010-2013-as idõszak alatt a kötelezettségek leépítése, vagyis a hitelek visszafizetése volt a nettó pénzügyi vagyon növekedésének a "motorja".

A jegybanki pénzügyi számlák alapján egyébként nemcsak a háztartások voltak erõteljes megtakarítók az elmúlt idõszakban, de a nem pénzügyi vállalatok is. Ez utóbbi szektornak a finanszírozási képessége az utolsó negyedévben a GDP 2,4, míg a teljes évben a GDP 3,6 százalékát tette ki. Ez utóbbi arra enged következtetni, hogy nincs erõteljes beruházási dinamika a vállalatoknál, hiszen azokat elsõsorban külsõ (Magyarországon többnyire banki) forrásokból oldják meg.