Duplájára nõtt a háztartások pénzügyi vagyona
2014.05.15
A közép- és kelet-európai háztartások nettó pénzügyi vagyona 2004 óta több mint a duplájára nõtt, és 2013-ban megközelítette a 780 milliárd eurót – derül ki az UniCredit CEE Strategic Analysis címû elemzésébõl. Ennek ellenére a kke-háztartások GDP-arányos nettó pénzügyi vagyona átlagosan csak mintegy negyede a fõbb fejlett országokénak – írja az Mfor.hu.

Összehasonlításképpen: az osztrák, német és olasz háztartások nettó pénzügyi vagyona 2013-ban 6800 milliárd euró volt. "Az idõ elõrehaladtával a közép- és kelet-európai háztartások folytatják fokozatos felzárkózásukat a nettó pénzügyi vagyon nyugat-európai szintjéhez, aminek hajtóereje fõként a megtakarítások és a befektetések gyorsulása lesz" – mondta Gianni Franco Papa, az UniCredit CEE Division vezetõje.

A pénzügyi vagyon szerkezete szempontjából továbbra is a készpénzt és bankbetéteket magába foglaló pénzeszközök képviselik a legnagyobb arányt, ahonnan fokozatosan visszatérnek az olyan intézményesített eszközökhöz, mint a befektetési alapok és a nyugdíjpénztári vagy a biztosítási megtakarítások, melyek ismét a hosszabb távú szemléletet és a növekvõ bizalmat jelezik.

A kötelezettségek szempontjából a lakáshitelek általában véve nagyobb ütemben növekedtek az elmúlt években, mint a fogyasztási hitelek. Az UniCredit e trend folytatódására számít, noha egyes kke-országokban a háztartások továbbra is adósságaik rendezésére törekednek majd. Tavaly a kke-háztartások pénzügyi kötelezettségeinek 57 százalékát a lakáshitelek jelentették.

2013-ban az összes pénzügyi kötelezettség a régiós GDP 21 százalékát tette ki Közép- és Kelet-Európában, míg ugyanez a mutató 59 százalék volt Ausztria, Németország és Olaszország esetében. Ezzel szemben az összes pénzügyi eszköz a régiós GDP 48 százalékát adta a kke-régióban, Ausztria, Németország és Olaszország esetében pedig 207 százalék volt.