Egyre nõ a szélviharoknak kitett vagyon értéke Európában
2014.04.03
Az európai biztosítási iparág számára katasztrófa-biztosítási adatokat szolgáltató független szervezet, a Perils nemrégiben frissítette szélviharokkal kapcsolatos biztosítási adatbázisát, 11 európai ország számára. Az adatok szerint a biztosított vagyon értéke tavaly 2,3 százalékkal - változatlan árakon számolva 3,5 százalékkal - emelkedett.

A zürichi székhelyû szervezet Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság szélvihar-kitettségi adatait, vagyis a szélvihar kockázatokkal szemben biztosított vagyon értékét frissítette.

A frissített adatbázis 2012 óta tartalmaz adatokat az Egyesült Királyság árvíz kockázatai, tavaly óta pedig Olaszország földrengés kockázata ellen biztosított vagyon szintjérõl is. Az adatok a 2014. Január 1-jei állapotokat tükrözik.

Országok szerinti bontásban meglehetõsen nagy– 1,4% és 6,4% közötti – eltérés figyelhetõ meg a biztosított vagyon szintjének változásában.

Perils Europe Industry Exposure Database

Az elõzõ évekhez hasonlóan, az adatok idén is a CRESTA zónák, az ingatlanok típusa (lakóingatlan, kereskedelmi, ipari, mezõgazdasági) valamint a fedezet típusa (ingóság, ingatlan, üzleti tevékenység fennakadása) szerint kerültek csoportosításra.

A Perils Európa legnagyobb biztosítóitól gyûjt be adatokat a biztosított káresemények nagyságáról, illetve a kárkifizetések összegeirõl, üzletági bontásban. Az összegyûjtött adatok segítségével a Perils független és objektív becsléseket ad a teljes biztosított összegekre, vagyis a piaci kitettségre és a piaci veszteség portfoliókra vonatkozóan.

Ezek az információk számos formában felhasználhatók: természeti katasztrófák kockázatértékelésére, ágazati veszteségbiztosításokhoz, vagy biztosításokhoz kapcsolódó értékpapírosításhoz.