Megkezdte munkáját az EU jövõbeli finanszírozásával foglalkozó magas szintû munkacsoport
2014.04.04
Tegnap tartotta Brüsszelben elsõ ülését a saját forrásokkal foglalkozó magas szintû munkacsoport, amelynek elnöke Mario Monti, volt olasz miniszterelnök és európai biztos. Az intézményközi munkacsoport a saját források rendszerének általános felülvizsgálatával foglalkozik majd, és elsõ értékelését 2014 végéig készíti el.

A nemzeti parlamenteknek egy 2016-ban tartandó parlamentközi konferencián nyílik majd lehetõségük arra, hogy megvitassák a munkacsoport munkájának eredményeit. Ennek alapján a Bizottság – a 2014–2020-as idõszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret felülvizsgálati folyamatával párhuzamosan – megvizsgálja, hogy javasolja-e a saját források jelenlegi rendszerének reformját a következõ (azaz 2020 utáni) pénzügyi idõszakra.

Mario Monti a következõket nyilatkozta: „E kezdeményezés elindításával az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság tanújelét adták: tisztában vannak azzal, hogy alaposan át kell gondolni az uniós költségvetés finanszírozásának jelenlegi módját. Jóllehet korábban már számos kiváló tanulmány foglalkozott e témával, politikai szinten eddig nem sikerült jelentõs elõrehaladást elérni. Bízom benne, hogy a három intézmény e példa nélküli közös kezdeményezésébõl kiindulva munkacsoportunk megalapozott választási lehetõségeket nyújt majd a jövõben meghozandó olyan döntésekre vonatkozóan, amelyek célja, hogy egyszerûbb, átláthatóbb, méltányos és demokratikusan elszámoltatható rendszert alakítsunk ki.”

A csoport az elnökön kívül az Európai Parlament kinevezettjeibõl (3 fõ), a Tanács kinevezettjeibõl (3 fõ) és a Bizottság kinevezettjeibõl (3 fõ) áll.