Ezzel a trükkel törik fel az autókat néhány másodperc alatt!
2014.04.07
Fontos tájékoztatást tett közzé a Budapesti Rendõr-fõkapitányság. Újfajta autófeltörési módszerekre hívják fel a figyelmet, amirõl a legtöbb gépjármû-tulajdonos eddig talán nem is hallott.

A rendõrség adatai szerint továbbra sem fordítunk kellõ figyelmet az autóinkban hagyott értékek megóvására, így azok könnyû prédává válnak az elkövetõk számára. A fõváros forgalmas területein változatlanul „dolgoznak” azok a bûnözõk, akik egyszerûbb, vagy akár a legkorszerûbb technikai eszközöket használják fel a gyanútlan állampolgárok értékeinek megszerzéséhez.

Gyakorta rutinos mozdulattal zárjuk autónkat egyetlen gombnyomással, mely erre hang- és fényjelzéssel reagál, majd megnyugodva távozunk. Sokan nem is sejtik, hogy ennek ellenére a jármû nyitva maradt, mert valaki blokkolta a rendszert. Az elkövetõt nem vesszük észre, hiszen az általa mûködtetett eszköz alkalmas arra, hogy biztonságos, akár 100 méteres távolságból is hatástalanítsa az autó zárószerkezetét. A közelben lévõ elkövetõk többnyire ketten, de elõfordul, hogy egyedül dolgoznak. Egy arra alkalmas eszközzel fogják a kocsihoz érkezõ rádiófrekvenciás jelet, és dekódolják azt. Ezzel a módszerrel, a nyitott autóból néhány másodperc alatt tudnak elvinni bármit, ami értékes.

A zsákmány leggyakrabban mûszaki berendezés – laptop, ipad, nagyteljesítményû pendrive -, de sokan tartanak az autóban ékszert, készpénzt, bankkártyát, értékes tollat, napszemüveget.

Az elkövetõk elõnyben részesítik a prémium kategóriás autókat, de próbálkozásaik szinte valamennyi márka esetében sikerrel járnak, hiszen azt gondoljuk, a csomagtartóba helyezett holmi biztonságban van.

A nyomozást nehezíti, hogy a tulajdonosok rendszerint csak késõbb veszik észre, hogy hiányzik valami a kocsiból, hiszen a módszer alkalmazása során semmiféle rongálási kár nem keletkezik.

Az elkövetési módszer teljesen független az autó típusától, és egyetlen autóra szerelt biztonsági rendszer sem állja teljes biztonsággal útját ezeknek az elkövetõknek, de egyetlen mozdulattal megvédhetjük értékeinket!

Ha élesítette a központi zárat gépjármûvén, végezzen próbanyitást, mielõtt magára hagyná az autóját! Egyetlen mozdulat és kiderül valóban zárva van-e az autó, biztonságban vannak-e értékei, személyes tárgyai!