3 millió kutya és macska él a magyar háztartásokban
2014.04.08
Egy házi kedvenc hatalmas szeretetet képes adni gondos és felelõs gazdájának, sok esetben a család teljes körû tagjává válik. A gondozással járó feladatok mellett azonban jelentõs váratlan kiadásaink is lehetnek, ezeket jobb megelõzni vagy elõre felkészülni rájuk! A Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai alapján a kisállat balesetek állatorvosi költsége 10-100 000 forint között is lehet, egy megfelelõ lakásbiztosítással azonban akár ezeket is kivédhetjük.

Megközelítõleg 3 millió kutya és legalább ennyi cica él a magyar háztartásokban. A házi kedvenc tulajdonosok pénztárcájának jelentõs kiadást jelenthetnek a kisállat tartásával, gondozásával járó várt és váratlan költségek. „A házi kedvencek alapvetõ szükségleteinek ellátása mellett nem szabad megfeledkeznünk a kötelezõ oltásokról, kezelésekrõl sem. Ezen felül elõfordulnak eseti kiadások is, ilyenek a komolyabb sérülések, balesetek, amelyek vagy egyszeri nagyobb kiadást, vagy pedig súlyos baleset következtében akár többszöri költséget is jelenthetnek a kötelességtudó gazdik számára” - mondta Török Miklós, a Groupama Garancia Biztosító Lakossági Vagyonbiztosítási fõosztályának vezetõje.

Dr. Juhász Tamás, a XI. kerületi Dr. Juhász Tamás Kisállatkórház alapítója szerint tavasszal a legtöbb gondot az ivarzó kisállatok okozzák. Az izgatott kedvencek ilyenkor gyakran kiszökhetnek a kertbõl és akár egy másodperc alatt elrohanhatnak a sétáltató gazdi mellõl. Bár a kötelezõ chip beültetésnek köszönhetõen a korábbinál jóval nagyobb az esély arra, hogy elkóborolt kedvencünk egyszer csak hazaérkezzen, az autós forgalommal szemben azonban már nem nyújthat védelmet.

„Amennyiben az állat nincs ivartalanítva, tavasszal a gazdiknak fokozottan ügyelniük kell arra, hogy a kerítés vagy a bejárati ajtó megfelelõ, zárt állapotban legyen, és véletlenül se tudjon kiszökni rajta a kisállat” - mondta a szakértõ. Az állatorvos szerint, ha nem kívánjuk pároztatni kutyánkat, macskánkat akkor kortól függetlenül érdemes az ivartalanítás mellett döntenünk, ugyanis a fokozott izgalmi állapoton kívül megkímélhetjük vele a szukákat a méhgyulladástól, a kanokat pedig a rákos daganatoktól.

További veszélyforrások, amikre érdemes figyelni!

Tavasszal a jó idõ beköszöntével és a frissítõ séták alkalmával a kullancsok is elõtérbe kerülnek. Az állatorvos szerint akár a csepp, akár a nyakörv mellett tesszük le a voksunkat, biztonságban érezhetjük állatunkat, ugyanis a ma kapható termékek megfelelõ védelmet nyújtanak a kisméretû, ámde igen kártékony ízeltlábúak ellen.

Azonban fontos, hogy figyeljünk a választott termék hatékonyságára vonatkozó lejárati idõre, ami a cseppek esetében egy hónapon át, a nyakörv használatával pedig körülbelül 8 hónapon keresztül nyújt védelmet.

Tavasztól függetlenül, egész évben fontos, hogy a lakásban tartott állatoknak megfelelõ környezetet biztosítsunk. „Nem szabad elfelejteni, hogy kisállatoknak sem törhetetlen a csontozatuk, így ha leesnek egy magas székrõl vagy bútorról, az pont olyan veszélyes számukra, mintha egy ember ugrana le egy nála sokkal magasabb felületrõl” - mondta Dr. Juhász Tamás.

Az állatorvos szerint éppen ezért sajnos igen gyakoriak a csonttöréssel kezelt kisállatok. Egy-egy mûtét díja 10 000 Ft-tól akár több százezer forintos összegig is terjedhet, sõt egy-egy súlyos beavatkozás, mint például a csípõ-, vagy pedig lábmûtét többszöri beavatkozást és kiadást is jelenthet a gazdi számára.

Ezeket a balesethez köthetõ költségeket jelentõsen csökkenthetik a kisállat-tulajdonosok megfelelõ lakásbiztosítás kiválasztásával. A Groupama Garancia Biztosító, a lakásbiztosításba beépítve teszi lehetõvé a házi kedvencekre – kutyákra, macskákra – szóló biztosítást, így az ügyfelek egy biztosítás áráért több szolgáltatást is kaphatnak.

Mire szól a „házi kedvencek” biztosítás?

A Groupama Garancia Biztosító a lakásbiztosítási szerzõdés keretén belül – Komfort vagy Prémium fedezet-csomag választása esetén – a biztosítási feltételeknek megfelelõen kifizeti a hivatalosan elõírt kötelezõ oltásokkal ellátott kutya, macska balesete vagy betegsége miatt orvosilag indokolt beavatkozás, gyógyítás költségeinek 80 százalékát, a szabályszerûen kiállított hiteles számla ellenében. A biztosítótársaság a nehéz pillanatokban is segítséget nyújt a háziállat tulajdonosoknak, hiszen a balesetben meghalt kedvenc – kutya, macska – temetésének, illetve hamvasztásának költségeit, az ilyen tevékenységre hatósági engedéllyel rendelkezõ vállalkozó által igazolt, hiteles számla ellenében teljes egészében (a biztosítási összeg mértékéig) átvállalja az állat gazdájától.